Nieuws

Hongkong zet opnieuw buitenlandse journalist uit, persvrijheid steeds verder in het gedrang

De Hongkongse immigratiedienst weigert het visum te verlengen van de correspondent van het Britse tijdschrift The Economist. Het gedwongen vertrek van correspondent Sue-Lin Wong is de zoveelste klap voor het voorheen zo vrije werkklimaat voor journalisten in Hongkong.

Marije Vlaskamp
Nummers van The Economist in een boekwinkel in Hongkong. Beeld AP
Nummers van The Economist in een boekwinkel in Hongkong.Beeld AP

‘We roepen de regering van Hongkong op om de toegang voor de buitenlandse pers te handhaven, omdat dit van cruciaal belang is voor de reputatie (...) van een internationale stad,’ aldus Zanny Minton Beddoes namens de hoofdredactie van The Economist in een verklaring zaterdag. De uitgezette correspondent Sue-Lin Wong is van Australische komaf.

Nadat in 2018 Victor Mallet, Azië-correspondent van The Financial Times, als eerste westerse journalist niet meer welkom was op zijn standplaats – zijn visum werd zonder nadere verklaring niet verlengd, nadat hij namens de buitenlandse correspondentenclub FCC een paneldiscussie met een onafhankelijkheidsactivist had geleid – zijn dit jaar opnieuw buitenlandse journalisten gedwongen uit Hongkong te vertrekken. Zo verhuisde The New York Times, wiens aanwezigheid op het Chinese vasteland in 2020 al werd uitgedund door uitzetting van alle Amerikaanse werknemers van de krant, een derde van zijn personeel uit Hongkong naar Seoul wegens visa-problemen en onzekerheid rond een vorig jaar onder Chinese regie ingevoerde veiligheidswet.

Bastion van persvrijheid

Andere buitenlandse correspondenten in Hongkong melden via de buitenlandse persvereniging ‘ongebruikelijke’ vertragingen bij de verlenging van hun visum. Deze praktijken zijn al jaren schering en inslag op het Chinese vasteland, maar Hongkong bleef een bastion van persvrijheid, waar buitenlandse journalisten op een zakenvisum zonder grote hindernissen hun werk konden doen. Nu meldt de Foreign Correspondent Club dat maar liefst 56 procent van haar leden uit angst voor represailles toegeeft aan zelfcensuur te doen.

De Hongkongse autoriteiten en de Chinese regering houden vol dat aan de persvrijheid in Hongkong niets veranderd is, mits journalisten zich aan de veiligheidswet houden. Die wet, die zelfs het roepen van een anti-Chinese slogan afstraft met zes jaar cel, wordt echter in toenemende mate gebruikt om plaatselijke journalisten de mond te snoeren. In juni dit jaar hield de uitgesproken prodemocratische krant Apple Daily op te bestaan na politie-invallen op de redactie en de arrestatie van uitgever Jimmy Lai op grond van de nationale veiligheidswet. Publieke nieuwszender RTHK kreeg te maken met nieuwe leidinggevenden, die de redactionele koers van de omroep van een pro-Chinese koers hebben voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden