Hongkong wijst inmenging Peking af

Het parlement van Hongkong heeft de plannen die China heeft voor de verkiezingen donderdag afgewezen. Peking wil bepalen wie er op de kieslijst staat tijdens de verkiezingen van een nieuw bestuur van Hongkong in 2017. Voor het voorstel was een twee derde meerderheid nodig.

Pro-democratische parlementariërs met het spanddoek. Beeld afp

In 2017 vinden de eerste verkiezingen plaats voor een nieuw bestuur van Hongkong. Peking wil de kandidaten van te voren goedkeuren. De Communistische Partij kwam vorig jaar augustus met het plan. Dit leidde tot massale protesten van met name studenten in Hongkong.

De demonstranten eisten vrije verkiezingen zonder inmenging van Peking. De protesten hielden maandenlang aan: de studenten blokkeerden belangrijke straten en gingen diverse malen op de vuist met de politie.

Ook vandaag werd er geprotesteerd in Hong Kong. Beeld afp

Geen meerderheid

Voor de demonstranten was het een mooie dag. De meerderheid in het parlement in Hongkong die nodig was voor het voorstel is niet behaald. Na twee dagen debatteren werd er donderdag gestemd in de wetgevende vergadering.

Vlak voor de stemming verlieten veel voorstanders van Peking de vergadering. Uiteindelijk stemden 37 van de zeventig vertegenwoordigers. Van de stemmers waren er 28 tegen.


'Hoewel er volop wordt geprotesteerd, koestert niemand hoop.' Lees hier het opinie artikel van Yi-han Wen van september 2014 waarin hij pessimistische verwachtingen uit over de inmenging van Peking.

Duidelijk signaal

Alan Leong, een pro-democratische parlementariër, noemde de uitslag 'een duidelijk signaal' naar Peking. 'We strijden voor eerlijke verkiezingen. Dit is niet het einde van de democratische beweging, het is het begin.'

Alle parlementariërs die tegen het voorstel stemden, liepen direct na de stemming naar voren waar ze een spanddoek omhoog hielden dat pleit voor eerlijke verkiezingen en de Hongkongse bevolking oproept niet op te geven. Enkelen droegen de gele paraplu's die symbool staan voor de massaprotesten van vorig jaar.


Gemengde reacties

China heeft teleurgesteld op de uitslag van de stemming gereageerd. Het resultaat was niet wat Beijing wilde zien, zei Lu Kang, een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook noemde hij de zaak een binnenlandse aangelegenheid 'waar andere landen zich niet mee moeten bemoeien'. Eerder had een Amerikaanse woordvoerder van het Witte Huis zich uitgesproken tegen het voorstel.

Buiten stonden demonstranten te wachten op de uitslag. Toen die bekend werd begonnen de protestanten die tegen het voorstel zijn te juichen. Protestanten die voor Peking zijn hielden een minuut stilte buiten het parlementsgebouw. Daarna begonnen ze te roepen: 'Stem ze eruit in 2017', doelend op de parlementariërs die tegen het voorstel stemden. De groepen botsten niet met elkaar.

De voormalige Britse kolonie Hongkong werd in 1997 teruggegeven aan China. De stad heeft eigen grenzen, wordt autonoom bestuurd en heeft grotere politieke vrijheid dan de rest van China.

De stemming in het parlement van Hong Kong. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden