Hongkong viert einde van SARS-epidemie

Met immense opluchting heeft Hongkong maandag het officiële einde van de SARS-epidemie gevierd. De ziekte heeft er drie maanden gewoed, 296 doden gekost, 1755 mensen besmet, het leven en de economie ontregeld en de werkloosheid omhooggejaagd....

Van onze correspondent Jan van der Putten

De Wereldgezondheidsorganisatie haalde Hongkong van de lijst van SARS-gebieden nadat twintig dagen lang geen nieuw ziektegeval was gemeld. Er zijn nog 28 mensen in het ziekenhuis. De laatste dode was een arts, het achtste SARS-slachtoffer in de medische stand van Hongkong. Hij werd maandag met groot eerbetoon begraven.

Direct nadat de stad SARS-vrij was verklaard, werden stimuleringsplannen bekendgemaakt om het internationale vertrouwen terug te winnen, investeringen en toeristen aan te trekken en de consumptie te bevorderen. Zaterdag sluit Hongkong met China een handelsakkoord dat de tarieven van duizenden Hongkongse goederen terugbrengt tot nul en veel beperkingen in de dienstensector opheft.

Het bestuur van Hongkong verwacht dat de economie dit jaar met slechts 1,5 procent zal groeien, de helft van wat was gepland. Het toerisme is ingezakt met 80 procent, de werkloosheid gegroeid naar een record van 8,3 procent.

SARS heeft Hongkongs kwetsbaarheid voor wat in China gebeurt, bewezen. Een arts bracht in februari de ziekte mee vanuit de provincie Guangdong, waar ze in het geheim al woedde sinds november. Vanuit het hotel van de arts in Hongkong breidde SARS zich uit over dertig landen. Ruim achtduizend mensen werden besmet. Er vielen 804 doden.

Op de zwarte lijst van de WHO staan nu alleen nog de Canadese stad Toronto (38 doden), Taiwan (84 doden) en Peking (190 doden). In Peking waren er gisteren voor de elfde dag in successie geen nieuwe gevallen en zakte het totaal aantal patiënten voor het eerst sinds april tot onder de honderd. Met 347 doden en 5326 gevallen is China het zwaarst getroffen land. De WHO is bezorgd dat bij 70 procent van de patiënten de oorsprong van de besmetting niet kon worden getraceerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden