Honger dreigt voor 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika

Voor 14 miljoen mensen in zuidelijk Afrika dreigt een hongersnood vanwege de grote droogte op het continentsdeel. Weerfenomeen El Niño zal het gebrek aan regen alleen maar verergeren. Dat meldt het wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

Een dode koe op het droge land in Senekal, Zuid Afrika Beeld DIO
Een dode koe op het droge land in Senekal, Zuid AfrikaBeeld DIO

Malawi is het land dat het ergst getroffen zal worden. De verwachting is dat 2,8 miljoen mensen, 16 procent van de bevolking, honger zal lijden. Ook Madagaskar zal zwaar gebukt gaan onder de droogte, met 1,9 miljoen mensen die risico lopen.

'Met weinig tot geen regen kan er in deze gebieden geen graan geoogst worden, de vooruitzichten zijn alarmerend', aldus WFP.

In Zimbabwe dreigt voor 1,5 miljoen mensen honger. Het WFP wil het hulpprogramma in het droge seizoen opschroeven voor de meest getroffen landen, maar vreest dat daar te weinig geld voor is.

Inwoners staan in het Senekal, Zuid Afrika, in de rij voor water dat door hulpverleners wordt uitgedeeld, 11 January 2016 Beeld DIO
Inwoners staan in het Senekal, Zuid Afrika, in de rij voor water dat door hulpverleners wordt uitgedeeld, 11 January 2016Beeld DIO

El Nino

De droogte heeft een groot deel van Zuid-Afrika getroffen waaronder het gebied waar veel maïs wordt verbouwd. De graanstapel in Zuid-Afrika is heel belangrijk voor de economie van het land. 2015 was het droogste jaar voor Zuid Afrika sinds de droogte voor het eerst werd gemeten in 1904.

In landen als Malawi wordt veel maïs geproduceerd door kleine boeren, vaak alleen om hun eigen families te voeden. De overgrote meerderheid van het volk is afhankelijk van regenval, aangezien vaak het geld ontbreekt om irrigatiesystemen aan te leggen.

De droogte wordt versterkt door het klimaatfenomeen van El Niño. Dit zorgt voor opwarming van het zeewater rond de evenaar. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld. Door El Niño worden gebieden in het zuiden van Afrika droger en in het oosten natter. De droogte in zuidelijk Afrika houdt naar verwachting aan tot april of mei.

'Een bijzonder verontrustend gevolg van het gebrek aan voedsel in het zuiden van Afrika is het alarmerende aantal chronisch ondervoede kinderen. Het aantal kinderen dat te klein ter wereld komt is wereldwijd het hoogst in Madagaskar, Malawi, Mozambique en Zambia', aldus het WFP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden