Honger doodt elk jaar zes miljoen kinderen

Elk jaar sterven in de wereld bijna zes miljoen kinderen door honger en ondervoeding. Dat aantal komt overeen met de hele kinderpopulatie van een land als Japan....

Reuters en AP

De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, meldt in een dinsdag uitgebracht rapport dat veel kinderen sterven aan ziekten die goed te behandelen zijn, zoals diarree, longontsteking, malaria en mazelen.

In zwart Afrika zijn momenteel meer mensen ondervoed dan in de jaren negentig. Hun aantal nam in de periode 2000-2002 toe tot 203,5 miljoen, vergeleken met 170,4 miljoen tien jaar daarvoor.

Het streven om de honger in de wereld in 2015 te hebben gehalveerd, dat in 1996 op de Wereldvoedseltop werd geformuleerd en op de Millenniumtop bevestigd, komt in gevaar, aldus de FAO. Als de inspanningen op de huidige voet doorgaan, zullen alleen Zuid-Amerika en het Caribisch gebied de millenniumdoelstellingen halen, zei FAO-directeur-generaal Jacques Diouf.

Honger en ondervoeding behoren tot de voornaamste oorzaken van armoede, analfabetisme, ziekte en dood. Ziekten als aids, malaria en tbc, die jaarlijks meer dan zes miljoen slachtoffers maken, treffen arme ondervoede mensen het hardst. En de gevolgen ervan – dood van broodwinners, kosten van medicijnen en begrafenissen, de zorg voor wezen – drukken hen dieper in de armoede.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden