Hongarije zal veto uitspreken over sancties van Brussel tegen EU-lidstaat Polen

Hongarije zal een veto uitspreken over het besluit van de Europese Commissie om de zwaarste strafprocedure tegen EU-lidstaat Polen in werking te stellen. Dit zei de Hongaarse vicepremier Zsolt Semjen woensdag nadat Brussel had besloten een artikel 7-procedure te beginnen tegen Polen vanwege toenemende politieke controle van Warschau over de rechterlijke macht.

Protest in Warschau tegen hervorming van de rechtsstaat. Beeld NurPhoto via Getty Images

Semjen zei het onaanvaardbaar te vinden dat de Europese Commissie zoveel druk uitoefent op een soevereine lidstaat van de Europese Unie.

'De Pools-Hongaarse vriendschap verplicht ons om ons te verzetten tegen de stap van de commissie', aldus de vicepremier. Hij zei dat dit betekent dat Hongarije een veto zal uitspreken over de Brusselse actie.

Nadat vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans eerder op de dag bekend had gemaakt dat Brussel de zogenoemde 'nucleaire optie' inzet tegen Polen vanwege schending van democratische waarden, verklaarde de Poolse premier Mateusz Morawiecki dat de aangekondigde hervorming van de Poolse rechtsstaat pure noodzaak is.

Morawiecki zei dat Polen net zo toegewijd is aan de rechtsstaat als de rest van de EU. 'Maar de huidige justitiële hervorming is hard nodig', twitterde de premier. 'Ik geloof dat Poolse soevereiniteit en het idee van een verenigd Europa kunnen worden verzoend.' Morawiecki zal op 9 januari de situatie bespreken met commissievoorzitter Juncker. Hierbij zal ook Timmermans aanwezig zijn.

In het Europese Parlement is brede steun voor de stap van de Europese Commissie. Het parlement oordeelde vorige maand al dat het tijd is voor het activeren van artikel 7. 'De achteruitgang in Polen is dramatisch en de situatie is acuut', meent Judith Sargentini van GroenLinks.

Hoeksteen

Sargentini: 'Een onafhankelijke rechterlijke macht is de hoeksteen van een rechtsstaat. Hoe kan de Nederlandse rechter er nog op vertrouwen dat bijvoorbeeld een uitleveringsverzoek van Polen in strafzaken correct is gedaan en dat de verdachte daar een volledig eerlijk proces zal krijgen?'

Volgens D66 is de tijd aangebroken om daadkrachtig te reageren. 'De Poolse regering gaat over grenzen heen', zegt Sophie in 't Veld. 'De regering heeft inmiddels meer autoritaire kenmerken dan democratische. Dit mogen we niet laten gebeuren.' Ook de christen- en sociaaldemocraten reageren instemmend. 'Het bewaken van vrijheid, democratie én de rechtsstaat zoals dat in het Verdrag betreffende de Europese Unie staat, is de kern van de EU', benadrukt Jeroen Lenaers van het CDA.

Alleen Peter van Dalen van de ChristenUnie is terughoudender. Hij zit samen in een fractie met europarlementariërs van de Poolse regeringspartij PiS. 'Ook ik ben ongerust over de ontwikkelingen in Polen', zegt Van Dalen. 'Maar nu al het zwaarste middel van de artikel 7-procedure inzetten, lijkt mij te vroeg. Ik denk dat er nog niet genoeg overleg met elkaar is gevoerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden