Hongarije wil leger inzetten bij vluchtelingencrisis

De Hongaarse regering is aan het kijken hoe het leger ingezet kan worden om de stroom vluchtelingen die het land binnenkomt tegen te houden. Dit zei een woordvoerder van de Hongaarse regering. Vanochtend zette de Hongaarse politie traangas in toen er rellen uitbraken onder vluchtelingen.

redactie
Vluchtelingen klimmen over een strook prikkeldraad naar Hongarije Beeld anp
Vluchtelingen klimmen over een strook prikkeldraad naar HongarijeBeeld anp

Gisteren al liet Hongarije weten dat het land meer geld wil van de Europese Unie. Terwijl het land verder bouwt aan een omstreden hek aan de grens om vluchtelingen tegen te houden, klaagt de regering over de verdeling van Europese fondsen. 'De EU verdeelt het geld voor grensbewaking op een vernederende manier', citeerde de krant Magyar Hirlap dinsdag de chefstaf van premier Viktor Orbán. 'Oude lidstaten grissen het geld weg voor de nieuwe leden.'

Hongarije heeft dit jaar al 100.000 vluchtelingen geregistreerd, tegen 43.000 in heel 2014. Het land ligt op de route die veel Syriërs tegenwoordig kiezen om hun einddoel te bereiken: ze reizen via Turkije, Griekenland en de Balkan naar de Hongaarse grens. Eenmaal daar aangekomen is het relatief makkelijk om in West-Europa te komen, aangezien Hongarije lid is van de Schengenzone met zijn open grenzen.

In de parken van de Servische Belgrado kamperen duizenden migranten. De vluchtelingen zijn op weg uit landen als Afghanistan, Syrië en Irak en zijn via Griekenland en Macedonië in Servië aangekomen. Daar mogen ze maximaal drie dagen blijven, in de verwachting dat ze daarna doorreizen naar Hongarije en West-Europa. Maandag staken ruim tweeduizend vluchtelingen de grens tussen Servië en Hongarije over. Een record, meldt Al Jazeera.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden