Hongarije wil leger inzetten bij grens Servië

De Hongaarse regering wil het leger inzetten aan de grens met Servië om te voorkomen dat vluchtelingen ongecontroleerd het land binnenkomen. Dat zegt premier Viktor Orban zaterdag. Het parlement moet die inzet goedkeuren.

redactie
De Hongaarse politie bij een opvangcentrum voor vluchtelingen bij Roszke, op de grens tussen Servië en Hongarije. Beeld EPA
De Hongaarse politie bij een opvangcentrum voor vluchtelingen bij Roszke, op de grens tussen Servië en Hongarije.Beeld EPA

Het land heeft de migratiewetten aangepast. De nieuwe regels gaan per 15 september in. Zo krijgt de politie meer bevoegdheden om in te grijpen en kunnen illegalen zwaarder worden gestraft, zelfs met celstraffen.

Vrijdag zette Hongarije nog bussen in om de vluchtelingen naar de grens met Oostenrijk te brengen, zaterdag maakte de Hongaarse regering bekend dat het daarbij blijft. Voorlopig gaan er geen bussen meer rijden. Na deze mededeling liepen 500 vluchtelingen naar de grens, bericht persbureau AP. Van de groep vluchtelingen waren er 200 afkomstig uit een vluchtelingenkamp in Gyor en 300 van hen kwamen bij treinstation Keleti in Boedapest vandaan.

Als andere maatregel tegen de stroom vluchtelingen heeft Hongarije een hek op de grens met Servië gebouwd. Het hek loopt langs de complete 175 kilometer lange grens tussen de twee landen. Het hek bestaat nu nog vooral uit prikkeldraad, maar het is de bedoeling dat er uiteindelijk een vier meter hoog hek komt te staan.

Migranten bij het hek op de grens tussen Servië en Hongarije. Beeld AFP
Migranten bij het hek op de grens tussen Servië en Hongarije.Beeld AFP

München

Zaterdagochtend kwam de eerste groep vluchtelingen vanuit Hongarije aan in de Duitse stad München. De vluchtelingen waren via Oostenrijk naar Duitsland gereisd. Ongeveer 180 mannen, vrouwen en kinderen kwamen met een speciale trein aan op het hoofdstation van de Beierse stad. Zaterdagmiddag volgde een trein met ongeveer 450 vluchtelingen.

Die trein vertrok zaterdagochtend vanuit de grensplaats Nickelsdorf en stopte onderweg in Salzburg. Daar maakten ze een korte stop om eten, drinken en kleding in ontvangst te nemen. De asielzoekers kregen de mogelijkheid daar te blijven, maar niemand wilde dat. Tientallen veldbedden die in de kelder van het station waren neergezet bleven leeg.

De mensen zagen er uitgeput maar opgelucht uit, aldus de Süddeutsche Zeitung. Vrijwilligers deelden water en fruit uit. De vluchtelingen worden allemaal medisch onderzocht en geregistreerd voordat ze met bussen naar opvangplaatsen worden gebracht

Een meisje wacht met andere vluchtelingen op een medische controle in München. Beeld AFP
Een meisje wacht met andere vluchtelingen op een medische controle in München.Beeld AFP

6500 vluchtelingen

De eerste trein met vluchtelingen vertrok zaterdagochtend vanuit Oostenrijk. Zaterdagmiddag waren al zo'n 6500 vluchtelingen de Hongaars-Oostenrijkse grens gepasseerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben in totaal negentig bussen ongeveer 4500 vluchtelingen naar Hegyeshalom, een stad op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije, gebracht. Van daaruit moesten ze te voet verder om Oostenrijk binnen te gaan, een tocht van zo'n acht kilometer.

Enkele honderden vluchtelingen zijn zaterdagochtend te voet vertrokken uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest, waar ze zich ophielden bij station Keleti in het oosten van de stad. Dat heeft een fotograaf van persbureau Reuters gemeld. Ze zijn lopend op weg naar Wenen.

Migranten in een bus richting Oostenrijk en Duitsland in Boedapest. Beeld REUTERS
Migranten in een bus richting Oostenrijk en Duitsland in Boedapest.Beeld REUTERS

Duitsland

Reguliere treinen die normaal niet stoppen in Nickelsdorf, een plaats op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije, houden zaterdag wel halt om vluchtelingen te laten instappen en ze verder westwaarts te brengen. Verreweg de meeste ontheemden willen naar Duitsland.

De Duitse politie gaat ervan uit dat er zaterdag zo'n 10 duizend vluchtelingen via Oostenrijk het land binnenkomen. Een woordvoerder gaf aan dat er nog geen betrouwbare cijfers zijn, maar dat ze rekening houden met een groep van die grootte.

Het Oostenrijkse persbureau APA meldde op basis van politieberichten dat in de nacht van vrijdag op zaterdag al zo'n 3 duizend vluchtelingen uit Hongarije de grens zijn overgestoken. Ze werden opgevangen in Nickelsdorf, waar ze doorweekt aankwamen. Naar verwachting groeit het aantal asielzoekers gedurende de dag nog aan tot meer van 4 duizend.

Oostenrijk had de asielzoekers graag op een menselijker manier willen binnenhalen, maar de Hongaarse autoriteiten werkten tegen. 'Wij wilden wel met Oostenrijkse bussen Hongarije binnen om ze op te halen', aldus het hoofd van de Oostenrijkse politie. 'Maar dat mocht niet van de autoriteiten in Boedapest. We hebben nog voorgesteld dat de Hongaarse bussen door mochten rijden naar Nickelsdorf, maar ook dat wilden ze niet.'

Migranten arriveren bij treinstation Nickelsdorf. Beeld reuters
Migranten arriveren bij treinstation Nickelsdorf.Beeld reuters

Duitsland verwacht dit jaar 800 duizend vluchtelingen en migranten. Voor de vluchtelingen en migranten geldt Duitsland als het beloofde land. Wat maakt het land zo aantrekkelijk?

Miljarden

In Duitsland worden miljarden apart gelegd voor de opvang van de vluchtelingen. Minister Wolfgang Schäuble van Financiën kan rekenen op zo'n 6 miljard euro extra, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel op zaterdag. Schäuble wil een deel daarvan in een fonds of reserve stoppen om komend jaar te gebruiken, aldus der Spiegel.

Er is een aanvullende begroting nodig om de kosten van de vluchtelingeninstroom het hoofd te bieden. Het geld is eigenlijk bedoeld om de Duitse schuld af te lossen. Schäuble wilde geen bedragen noemen, maar liet op een G20-top in Ankara weten dat er 'manoeuvreerruimte' is in de begroting. Dat komt door een stabiele economie en werkgelegenheid, hogere belastinginkomsten en een aanhoudende lage rente in Duitsland.

Vluchtelingen op het treinstation in Wenen. Beeld AFP
Vluchtelingen op het treinstation in Wenen.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden