Hongarije wil 4 meter hoog hek langs Servische grens

Hongarije gaat een 4 meter hoog hek aan de grens met Servië neerzetten om vluchtelingen tegen te houden. Dat zegt de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto.

Migranten in de buurt van de Servische grens met Hongarije. Beeld ap
Migranten in de buurt van de Servische grens met Hongarije.Beeld ap

Het zuiden van Hongarije grenst langs ruim 150 kilometer aan Servië. Dat behoort niet zoals Hongarije tot de Schengenzone en is geen lid van de Europese Unie. De Hongaarse premier Viktor Orbán zei eerder deze week dat hij overweegt de grens met Servië helemaal te sluiten.

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen en/of werk. Het loopt volgens Orbán, die bekend staat om zijn vijandige houding ten opzichte van migranten, de spuigaten uit. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije, stelt Orbán. Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er 54.000 het land binnengekomen.

De Servische premier Aleksandar Vucic heeft geschokt gereageerd op het plan van Hongarije. Volgens Vucic is het hek niet de oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Dat zei hij tegen de BBC. 'Servië is niet verantwoordelijk voor de situatie die door vluchtelingen is gecreëerd, we zijn slechts een doorreisland', zei de premier. 'Ik ben verbaasd en geschokt. We gaan dit bespreken met onze Hongaarse collega's.'

Arme Kosovaren stromen Hongarije binnen

Hongarije kampt met een dramatische toestroom van Kosovaarse vluchtelingen. Op zoek naar een beter leven zijn de afgelopen maanden meer dan dertigduizend Albanese Kosovaren illegaal het land binnengekomen, vijf maal meer dan in heel 2013.

Illegale immigranten rusten uit in het gras bij een verlaten steenfabriek in de buurt van de noordelijke Servische stad Subotica. Beeld afp
Illegale immigranten rusten uit in het gras bij een verlaten steenfabriek in de buurt van de noordelijke Servische stad Subotica.Beeld afp

Oproep van de paus

Paus Franciscus heeft woensdag opgeroepen de deur open te zetten voor migranten die een beter leven zoeken. Hij deed de oproep naar aanleiding van de diverse vluchtelingencrises in de wereld.

De kerkvader bedankte de mensen die zorgen voor vluchtelingen en drong er bij regeringen op aan samen te werken om gedwongen migratie te voorkomen. 'Ik nodig u allen uit om vergiffenis te vragen voor de mensen die de deur sluiten voor mensen die op zoek zijn naar een leven, naar een gezin en naar zorg.'

Volgende week bespreken Europese regeringsleiders het principe van de verplichte verspreiding van vluchtelingen over de lidstaten. Tot nu toe was er veel verzet tegen deze verplichting. Lees hier meer over het debat.

Franse plannen

Frankrijk wil 11.000 extra plekken creëeren in opvangcentra voor asielzoekers en vluchtelingen. Dit plan, dat woensdag is aangekondigd door de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuze, is geïniteerd om mee te helpen bij het opvangen van de duizenden vluchtelingen die de Middellandse zee oversteken. Ongeveer 100.000 migranten zijn Europa binnengekomen dit jaar. De minister spreekt de ambitie uit om bij te dragen aan een lange termijnoplossing.

Er worden 4.000 plekken extra gecreëerd in asielzoekerscentra, 5.500 plekken zijn bedoeld om migranten met een verblijfsvergunning onderdak te bieden en er worden 1.500 plekken extra beschikbaar gesteld voor de tijdelijke opvang van illegale migranten.

Eerder deze week hielden de Franse autoriteiten de migranten die via de Italiaanse grensplaats Ventimiglia probeerden binnen te komen juist tegen. De asielzoekers bivakkeerden dagenlang op de rotspartijen in de stad, totdat ze hardhandig werden afgevoerd door de Italiaanse politie. Lees hier meer.

Een vluchteling slaapt op de rotspartijen in Ventimiglia. Beeld epa
Een vluchteling slaapt op de rotspartijen in Ventimiglia.Beeld epa

VN-billboards: Er zijn heus succesvolle immigranten

Terwijl de regering van Hongarije er alles aan doet om migranten - met name uit Syrië - te weren, is de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties een tegenactie begonnen. De UNHCR plaatst in allerijl billboards met daarop voorbeelden van geslaagde immigranten. De één met daarop een toeristengids uit Afghanistan en een andere met daarop een vrouw uit Bangladesh die een succesvol restaurant runt in Hongarije. 'We willen hier leven, daarom begonnen wij dit restaurant', staat er onder de foto.

'Wij willen dat Hongaren beseffen dat migranten mensen zijn zoals zijzelf, maar dan in uitzonderlijke omstandigheden', verklaart de organisatie het initiatief. Gisteren werden de eerste borden geplaatst in diverse metrostations.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden