Hongarije weerspreekt kritiek op mediawet

BRUSSEL - Hongarije weerspreekt alle kritiek die het land heeft gekregen naar aanleiding van de nieuwe mediawet die op 1 januari van kracht is geworden. In een vandaag uitgegeven verklaring stelt de Hongaarse regering dat zij persvrijheid nog altijd hoog in het vaandel heeft en er niet op uit is de oppositie de mond te snoeren.

Deze Hongaarse krant verscheen vandaag met een witte voorpagina. In alle talen die in de Europese Unie worden gesproken, is te lezen: 'In Hongarije is de persvrijheid opgeheven'. (screenshot)

Veel media, maar ook Europese regeringen, hebben uiterst kritisch gereageerd op de mediawet. Die geeft een door de overheid benoemd orgaan onder meer de bevoegdheid journalisten te straffen als hun berichtgeving niet evenwichtig genoeg zou zijn. Twee grote Hongaarse kranten stellen dat daarmee een einde komt aan de persvrijheid in het land.

Slecht geïnformeerd

Volgens de regering komt de kritiek vooral van mensen die slecht zijn geïnformeerd over de inhoud van de nieuwe mediawet. Zij stelt dat die geheel in lijn is met bestaande wetgeving in andere Europese landen en geen maatregelen omvat die kunnen leiden tot censuur. De wet zou evenmin bedoeld zijn om de verspreiding van politieke opvattingen via de media te controleren.

De Europese Unie eist van Hongarije opheldering over de nieuwe mediawet. Europees Commissaris Neelie Kroes stuurde kort voor kerstmis een brief, maakte een woordvoerder van de Europese Commissie (het dagelijkse bestuur van de Europese Unie) maandagmiddag bekend.

Uitgebreide toelichting

Na een eerste reactie onlangs hoopt de commissie nu binnen enkele dagen een uitgebreide toelichting te krijgen. Vicevoorzitter Kroes van de Europese Commissie betwijfelt onder meer of de nieuwe Hongaarse toezichthouder op de media wel onafhankelijk is.
De omstreden mediawet trad zaterdag in werking. Een door de regering benoemde mediaraad bepaalt of media 'objectief' en 'moreel' berichten. Ook buitenlandse journalisten kunnen worden vervolgd.

De kritiek op Hongarije komt op het moment dat het voormalige communistische land voorzitter is geworden van de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.