Hongarije start bouw omstreden hek op grens met Servië

Hongarije is maandag begonnen met het bouwen van het omstreden hek op de grens met Servië. De vier meter hoge omheining is bedoeld om illegale vluchtelingen die Hongarije binnen willen komen, tegen te houden. De staatstelevisie meldt dat de bouw is begonnnen in de stad Morahalom, circa 180 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Boedapest.

Hongaarse militairen prepareren de grond waar het hek moet komen. Beeld epa
Hongaarse militairen prepareren de grond waar het hek moet komen.Beeld epa

Met een bulldozer en andere machines wordt de grond waar het hekwerk moet komen geprepareerd door militairen. De omheining wordt vier meter hoog en 175 kilometer lang, en wordt in eerste instantie aangelegd op plekken 'waar de druk van immigratie het hoogste is', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen in Europa, of naar werk. Het loopt volgens de Hongaarse premier Viktor Orbán, die bekend staat om zijn vijandige houding ten opzichte van migranten, de spuigaten uit.

Militairen starten met het bouwen van het hek. Beeld epa
Militairen starten met het bouwen van het hek.Beeld epa

Zeer omstreden hek

Het plan werd 6 juli goedgekeurd door het Hongaarse parlement, ondanks negatieve reacties uit het buitenland. De Servische premier Aleksandar Vucic heeft geschokt gereageerd op het plan van Hongarije. Volgens Vucic is het hek niet de oplossing voor het vluchtelingenprobleem. Dat zei hij tegen de BBC. 'Servië is niet verantwoordelijk voor de situatie die door vluchtelingen is gecreëerd, we zijn slechts een doorreisland', zei de premier. 'Ik ben verbaasd en geschokt.'

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich uitgesproken tegen het plan: 'Hekwerken als deze zijn zinloos', zei ze eerder. De Verenigde Naties en De Raad van Europa hebben zich eveneens negatief uitgelaten over de gewijzigde Hongaarse asielzoekers-wetten. Ze stellen dat deze het recht van asielzoekers op een veilig bestaan schenden en hen in gevaar brengen.

Migranten wachten in Servië tot ze door mogen naar Hongarije, Kroatië of Roemenië. Beeld afp
Migranten wachten in Servië tot ze door mogen naar Hongarije, Kroatië of Roemenië.Beeld afp

Billboard-oorlog om immigranten

In Hongarije is een ware billboard-oorlog ontstaan, punt van discussie is de massale stroom migranten die het land binnenkomt. In reactie op de anti-immigratiecampagne van premier Orban heeft de satirische 'Partij van de hond met twee staarten' posters verspreid die immigranten verwelkomen met teksten als 'Kom naar Hongarije, wij hebben al werk in Londen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden