Hongarije heeft volgende hek bijna af

Hongarije sluit naar verwachting de komende dagen ook zijn grens met Kroatië af met een drie meter hoge afrastering. Hierdoor worden vluchtelingen gedwongen 'Europa' binnen te gaan via Slovenië of ze blijven met tienduizenden tegelijk in Kroatië of Servië 'hangen'. Mogelijk buigt dan de vluchtelingenstroom af richting Roemenië.

Carlijne Vos
null Beeld AFP
Beeld AFP

Vluchtelingen mijden Slovenië omdat ze zich in dat land moeten laten registreren en dus vrezen geen asiel meer te kunnen krijgen in een ander Europees land. Sinds Hongarije vorige maand de grens met Servië afsloot, is de vluchtroute verschoven naar Kroatië. In de afgelopen drie weken passeerden al 125 duizend vluchtelingen de Servisch-Kroatische grens.

De vluchtelingen, die hoofdzakelijk uit Syrië komen, werden nu nog min of meer oogluikend door de Hongaarse politie doorgelaten aan de Hongaars-Kroatische grens om direct op de trein richting Oostenrijk te worden gezet. Aan die vluchtroute kan nu elk moment een eind komen. 'Het gaat onvermijdelijk gebeuren', zo speculeerde de Hongaarse premier Viktor Orban vorige week openlijk in Hongaarse media.

De nieuwe grensblokkade verhoogt de druk op Europa om snel werk te maken van de zogeheten 'relocatie' van 160 duizend asielzoekers volgens een afgesproken verdeelsleutel. Een plan waar Hongarije en Slowakije het meest van profiteren maar paradoxaal genoeg tegen zijn omdat ze zich principieel keren tegen de migranten uit islamitische landen.

Eerlijk verspreid

Vrijdag vertrekt het eerste vliegtuig uit Italië met vluchtelingen uit Eritrea naar Zweden, volgende week worden de eerste Syrische vluchtelingen vanuit Griekenland naar Luxemburg gevlogen.

Het verdeelplan is bedoeld om de druk te verminderen op Italië en Griekenland zodat asielvragen eerlijk verspreid over Europa kunnen worden behandeld. Met de herverdeling moet bovendien worden voorkomen dat vluchtelingen in erbarmelijke omstandig heden door Europa blijven zwerven.

Hulporganisaties maken zich zorgen over het tekort aan opvang en noodhulp in de Balkan nu de winter in aantocht is. Dagelijks arriveren nog steeds duizenden migranten met rubber bootjes in Griekenland vanuit Turkije die zich vervolgens in een gestage stroom richting Noord-Europa lijken te bewegen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staken in de laatste week van september gemiddeld 30 duizend personen de landsgrenzen over langs de zogeheten Balkan-route vanuit Griekenland.

Uitputting

Na de mensonterende taferelen door opstoppingen aan de grenzen van Hongarije en Macedonië van afgelopen zomer, lijkt het nu relatief rustig langs Balkanroute. Maar schijn bedriegt, zegt Julia Gall van Human Right Watch. 'Er is een tekort aan alles. Mensen reizen met kleine kinderen, ze zijn uitgeput en hebben honger. Ook al lijkt de reis door de Balkan nu redelijk te vlotten: een nacht slapen in de kou met een zieke peuter is er dan al een te veel.'

De relocatie wordt ook door Human Right Watch en de UNHCR als een belangrijke eerste stap gezien om de vluchtelingencrisis te lijf te gaan. Maar volgens de hulporganisaties moet er meer haast worden gemaakt. 'Er moet een eind komen aan dat jojoën van vluchtelingen aan de grens', zegt Gall van Human Right Watch. 'Het is mensonterend wat zij moeten doormaken.' Ook andere hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis en OxfamNovib zijn vanwege het naderende slechte weer druk bezig extra opvang en noodhulp te regelen bij de grensovergangen in de Balkan.

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostoji, zei woensdag op de Kroatische nieuwssite Total Croatia News er rekening mee te houden dat Hongarije nu elk moment zijn grens sluit. 'Ik verwacht niet dat de druk op ons land snel afneemt. Dagelijks landen nog duizenden mensen in Griekenland. Die staan binnen 24 uur hier aan de grens. We moeten ervan uitgaan dat Duitsland zijn grenzen openhoudt en dat Slovenië zich soepeler opstelt om vluchtelingen door te laten.' Hij wees erop dat de 'klok tikt' nu de winter zich aandient.

Vluchtelingen slapen langs het Hongaarse grenshek. Beeld ap
Vluchtelingen slapen langs het Hongaarse grenshek.Beeld ap
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden