Hongarije eist vertrek Timmermans vanwege beledigende opmerking

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, eist het vertrek van eurocommissaris Frans Timmermans. Dat heeft hij laten weten op een persconferentie die werd uitgezonden op de Hongaarse televisiezender M1.

Frans Timmermans noemde de uitspraak van Orbán in een interview met Die Zeit 'antisemitisch'. Beeld anp

Volgens Szijjártó is de positie van Timmermans onhoudbaar geworden nadat hij de Hongaarse premier Viktor Orbán betichtte van antisemitisme. 'Hongarije heeft in Europa het meest gedaan tegen antisemitisme', aldus Szijjártó. 'Zo hebben we een nationale herdenkingsdag geïntroduceerd voor de slachtoffers van de Holocaust en synagogen gerenoveerd. Niet alleen in Hongarije, maar ook over de grenzen. Verder hebben we het ontkennen van de Holocaust strafbaar gemaakt.'

Timmermans reageerde op een opmerking van Orbán over de Joods-Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros. De Hongaarse premier noemde hem een 'Amerikaanse speculant'. Antisemitisch, zo noemde Timmermans die uitspraak in een interview met Die Zeit.

Volgens Szijjártó moet Timmermans opstappen omdat hij in zijn functie van vicevoorzitter van de Europese Commissie een EU-lidstaat heeft beledigd over een dergelijk onderwerp. 'Politici zoals Timmermans bedreigen de eenheid van de Europese Unie', aldus Szijjártó.

De Hongaarse minister noemt Timmermans 'een lafaard' omdat die Orbán niet persoonlijk had aangesproken op diens uitlatingen. Szijjártó zei dat het waar is dat Hongarije problemen heeft met zakenman Soros, maar 'dat die niets te maken hebben met zijn geloof of afkomst'.

De door Soros gefinancierde Centraal Europese Universiteit in Boedapest wordt met sluiting bedreigd door een wet op het universitair onderwijs die onlangs is ingevoerd. De Europese Unie heeft Orbán een maand gegeven om de wet aan te passen, omdat die in strijd is met fundamentele Europese vrijheden.

PVV: Rutte moet uitleg geven

De PVV wil dat premier Mark Rutte uitleg geeft over uitspraken van eurocommissaris Frans Timmermans. De PVV wil van Rutte weten of de Nederlandse regering het met 'deze ongekozen eurocraat' eens is of de uitspraken van Timmermans juist afkeurt.

Gespannen verhouding

De verhoudingen tussen Brussel en de ultraconservatieve regering van premier Viktor Orbán zijn al jaren gespannen.

Vorige maand dreigde Frans Timmermans namens de Europese Commissie Hongarije te zullen aanpakken vanwege een aantal maatregelen die volgens haar op gespannen voet staan met Europa's democratische wetten en waarden. Timmermans maakt zich zorgen dat het land zijn zwaar bevochten vrijheid aan het verkwanselen is. Timmermans liet er op een persconferentie geen misverstand over bestaan dat het een optelsom is die de Europese Commissie tot actie aanzet. Het geduld met Orbán raakt op.

De belangrijkste steen des aanstoots is op dit moment een wet op het hoger onderwijs, die erop lijkt gericht korte metten te maken met de Central European University (CEU). Zij is opgericht door de Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros, een gezworen vijand van Orbán. De premier ziet de Engelstalige universiteit als een uit de Verenigde Staten afkomstig links bastion dat stemming maakt tegen zijn conservatief-nationalistische politiek.

Viktor Orbán. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.