Hongarije buigt voor bevolking en dingt niet mee naar Olympische Zomerspelen

De race om de organisatie van de Olympische Zomerspelen van 2024 begon met vijf serieuze kandidaten. Daar zijn na woensdag nog twee steden, Parijs en Los Angeles, van over. Boedapest voegde zich woensdagavond bij de eerder afgehaakte kandidaatsteden Rome en Hamburg.

John Volkers
Voorzitter van het Hongaars nationaal Olympisch comité, Zsolt Borkai (L) met met Istvan Tarlos (R), de burgemeester van Boedapest. Beeld epa
Voorzitter van het Hongaars nationaal Olympisch comité, Zsolt Borkai (L) met met Istvan Tarlos (R), de burgemeester van Boedapest.Beeld epa

Na dagen van onzekerheid meldde de Hongaarse regering woensdag dat de kandidatuur van Boedapest per direct werd ingetrokken. Het was de uitkomst van het overleg tussen de Hongaarse premier Viktor Orbán, de burgemeester van Boedapest, Tarlos, en het Hongaars nationaal Olympisch comité (MOB), voorgezeten door turnkampioen Zsolt Borkai.

Zij streken de vlag nadat vast was komen staan dat de weerstand tegen de kandidatuur van Boedapest steeds omvangrijker begon te worden. De hoofdstad van Hongarije kreeg in een maand tijd te maken met een tegenstribbelende volksbeweging, de Momentum Mozgalom, die de campagne NOlimpia had opgezet. Het eerste doel van de jeugdige campagnevoerders, het uitschrijven van een referendum, werd snel bereikt.

266.151 handtekeningen

Daar waren 138 duizend handtekeningen voor nodig. Het werden er 266.151. Vanaf dat moment werd gespeculeerd dat Boedapest zich zou terugtrekken. Zoals Hamburg en Boston na een volksraadpleging hun kandidatuur introkken, werd dat ook van de stad aan de Donau verwacht.

Het comité rekende in december 2016 nog op een steun uit de bevolking van 63 procent. De jeugdige Hongaren (18-29 jaar) waren nog enthousiaster: 71 procent zei de kandidatuur voor de Spelen van 2024 te steunen. Volgens de tegenstanders was de vraagstelling dubieus. 'Bent u trots als de Spelen naar Boedapest zouden komen?', werd gevraagd.

Andere bureaus maakten duidelijk dat driekwart van de bevolking vreesde voor enorme kosten van de Spelen. Tweederde zei dat corruptie een rol zou gaan spelen. Het stadsbestuur en de nationale regering waren over dergelijke bezwaren heen gewalst. Tot woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden