Hongarije bezuinigt op sociale uitgaven

De Hongaarse regering heeft een pakket drastische bezuinigingen bekendgemaakt dat een dreigend bankroet van het land moet voorkomen. De maatregelen van de door de socialisten gedomineerde regering treffen vooral de sociale sector en zijn zonder precedent in Oost-Europa....

Van onze correspondent

Cees Zoon

BOEDAPEST

Premier Guyla Horn heeft eindelijk begrepen dat de toekomst van Hongarije belangrijker is dan zijn eigen populariteit, zeggen enthousiaste commentatoren in Boedapest. Horn, wiens ex-communistische Socialistische Partij bij de verkiezingen acht maanden geleden een absolute meerderheid in het parlement veroverde, werd verweten dat hij bang was impopulaire maatregelen te nemen.

De nieuwe minister van Financiën, Lajos Bokros, presenteerde het pakket dat bedoeld is om het immer groeiende begrotingstekort te verkleinen en de ongunstige betalingsbalans van Hongarije recht te trekken. Met directe ingang is de forint met 9 procent gedevalueerd, terwijl een nieuwe belasting van 8 procent op alle geïmporteerde goederen van kracht wordt.

De Hongaren zullen de gevolgen van de bezuinigingen onmiddellijk voelen. Volgens deskundigen zal door de diepe ingrepen in het sociale systeem de koopkracht gemiddeld met 10 procent dalen. Opvallend is dat de socialisten, die een coalitie vormen met de liberale Alliantie van Vrije Democraten, het van de communisten geërfde sociale bouwwerk beginnen af te breken. Hun conservatieve voorgangers durfden dit niet aan.

Studenten aan de universiteiten moeten voortaan college-geld gaan betalen, het bezoek aan medisch specialisten is niet langer gratis, de kinderbijslag wordt afgeschaft (met uitzondering voor de laagstbetaalden), de mogelijkheid voor jonge moeders om na de geboorte van hun kind twee jaar lang thuis te blijven met behoud van 70 procent van hun salaris verdwijnt, de werkloosheidsuitkeringen worden verlaagd en het ambtenarenbestand wordt met minstens 15 procent ingekrompen.

De afgelopen jaren worden in Hongarije als verloren beschouwd. Het land startte na de omwenteling van 1989 als het meest belovende van de ex-communistische gemeenschap, maar is inmiddels economisch ingehaald door landen als Tsjechië en vooral Polen. Terwijl daar de rigoureuze maatregelen inmiddels tot een economische groei hebben geleid, is in Hongarije sprake van een stilstand.

Met de bezuinigingen hoopt de regering te bereiken dat de buitenlandse investeringen zullen toenemen, naar verwachting met 12 procent. Een gevolg hiervan moet zijn dat binnen twee tot drie jaar de Hongaarse economie gaat groeien.

'Gezien de droevige staat van de overheidsfinanciën kunnen we ons niet langer genereuze uitkeringen veroorloven, vooral niet aan mensen die het relatief goed hebben', aldus minister Bokros.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.