Hongaren schoorvoetend eens met EU-toetreding

Hongarije heeft zaterdag in een referendum vóór toetreding tot de Europese Unie gestemd. De opkomst was laag: slechts 45,6 procent van de Hongaren ging naar de stembus....

Van onze correspondent Tijn Sadée

De voormalige Sovjet-satellietstaat Hongarije, die na de omwentelingen in 1989 pijnlijke economische hervormingen doormaakte, treedt in mei 2004 toe tot de Europese Unie.

'De kinderen van Hongarije zijn vandaag de echte winnaars,' zei premier Peter Medgyessy na afloop van het referendum. In Boedapest werd langs de Donau vuurwerk ontstoken en op verscheidene plekken in de stad werd de uitslag gevierd. Maar van een uitgelaten stemming op straat was nauwelijks sprake. Endre Juhasz, namens de regering verantwoordelijk voor EU-zaken, toonde zich 'teleurgesteld over de opkomst'.

De regering had gehoopt op een opkomst van ruim 60 procent en in de maanden voorafgaand aan het referendum werd twintig miljoen euro geïnvesteerd in de campagne die uiteindelijk weinig opleverde. 'Als maar 40 procent gaat stemmen is de legitimiteit van het referendum wel erg gering,' had Istvan Szentivanyi, president van de parlementaire commissie voor Europese Integratie daags voor het referendum gezegd.

De enige vereiste in het bindende referendum was dat minimaal 25 procent van de acht miljoen stemgerechtigden 'ja' zou stemmen. Die lage drempel zorgde ervoor dat de meeste Hongaren weinig animo toonden. 'Vooruit dan maar', zo wordt de uitslag van het referendum door de meeste Hongaren geïnterpreteerd.

'Hongarije is te klein om onafhankelijk te blijven', zegt vioolleraar Gyula Fehér die vóór toetreding is. Zijn vader, een gepensioneerd muzikant, is juist tegen. Hij vreest dat de pensioenen minder waard worden.

In de grote steden en het westen van Hongarije wordt de toetreding overwegend gesteund, maar in Oost-Hongarije is de angst groot dat opgaan in de Europese Unie verdere afbraak van de traditionele industrie betekent. In Oost-Hongarije is de werkeloosheid met 12 procent twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. Van de beloofde infrastructuur om de regio te ontsluiten is weinig terechtgekomen.

'Er moet nog heel veel worden gedaan om de grote groep Hongaren die tegen toetreding zijn te overtuigen van de voordelen', sprak de centrum-rechtse oppostitieleider en ex-premier Viktor Orbán na het referendum.

Hongarije is het derde van de tien EU-kandidaatlanden waar een referendum werd gehouden. In de komende maanden worden in de andere kandidaatlanden (Litouwen, Slowakije, Polen, Tsjechië, Estland en Letland) referenda gehouden. Cyprus organiseert geen referendum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden