Hongaren bereid tot aanpassing wetten

Onder druk van de Europese Unie toont de Hongaarse regering zich bereid wetten aan te passen die de democratie ondermijnen. De regering-Orbán liet dinsdag weten 'zo snel mogelijk' het conflict met Brussel te willen bijleggen, liefst zonder rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie.

VAN ONZE CORRESPONDENT en MARC PEEPERKORN

BRUSSEL - Hiermee reageerde premier Orbán op het in gang zetten door de Europese Commissie van een juridische strafprocedure tegen zijn land. Vandaag zal hij zich tegenover een uitermate kritisch Europees Parlement verantwoorden voor zijn omstreden beleid. Diverse partijen menen dat Hongarije op weg is naar een dictatuur en willen het EU-lidmaatschap van het land tijdelijk schorsen.

De Commissie vreest voor de onafhankelijkheid van de nationale bank, de rechterlijke macht en de datatoezichthouder in Hongarije. Zo geeft de nieuwe Hongaarse bankwet de regering de mogelijkheid direct invloed uit te oefenen op het beleid van de nationale bank. Dat is volgens de Commissie in strijd met het Europees Verdrag.

De verplichte pensionering op 62-jarige leeftijd van 274 rechters staat volgens de Commissie haaks op EU-wetgeving voor gelijke behandeling. Voor andere beroepsgroepen geldt deze leeftijdsgrens immers niet. Orbán wordt ervan verdacht hem getrouwe mensen te benoemen na het gedwongen vertrek van de zittende rechters.

'We willen niet dat er enige twijfel over bestaat of Hongarije de democratische principes en waarden respecteert. Hoe sneller dit is opgelost, hoe beter', zei Commissievoorzitter Barroso dinsdag na het besluit om de strafprocedures tegen Boedapest te beginnen. De regering-Orbán krijgt een maand om te reageren. Blijft een bevredigende reactie uit, dan volgt een tweede waarschuwing. Leidt die ook tot niets, dan zijn een rechtszaak en boetes de volgende stappen.

Orbán bezoekt Barroso volgende week. Hij zegt de onafhankelijkheid van de nationale bank en justitie net zo belangrijk te vinden als de Commissie. De Hongaarse premier meent dat er sprake is van een internationale lastercampagne tegen zijn land. Volgens Orbán doet hij niets anders dan wetten die uit de communistische periode dateren vervangen door nieuwe democratische regels. Hij wordt daarbij geholpen door een tweederde meerderheid van zijn Fidesz-partij in het parlement.

Orbán heeft echter weinig speelruimte. Zijn land staat economisch aan de rand van de afgrond en heeft de EU en het Internationaal Monetair Fonds om financiële steun gevraagd. De onderhandelingen daarover beginnen pas als de problemen rond de nationale bank zijn opgelost.

Zijn ongevraagde bezoek aan het Europees Parlement vandaag, heeft tot forse irritatie geleid bij parlementariërs. 'Straks moeten iedereen binnenlaten die staat te tieren en schelden op de stoep', zei D66-europarlementariër In 't Veld. 'Ik hecht zeer aan fatsoenlijke procedures.'

Vandaag zal de net aangetreden parlementsvoorzitter Schulz niettemin laten weten dat het debat met Orbán doorgaat. Het parlement zou zijn geloofwaardigheid ondermijnen als het de Hongaarse premier de volle lading geeft maar geen mogelijkheid van weerwoord geeft.

Commentaar Pagina 28

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden