Hongaarse zuurkool met goulash

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Hongaarse zuurkool met goulash (hoofdgerecht voor 6 personen).

Marcus Huibers
null Beeld .
Beeld .

Zit u ook zo lekker in het nieuwe seizoen van House of Cards? Ik helaas nog niet, al heb ik de eerste aflevering al wel gezien. Daar zijn we blijven steken. Niet omdat die eerste aflevering nou zo tegenviel (al is het weer een duistere bedoening en kwam het wat traag op gang) maar omdat we nog midden in het tweede seizoen van Suits zitten, 'en dan voelt het niet goed om zomaar met iets anders verder te gaan', aldus mijn vrouw.

Nou is Suits ook een hartstikke leuke serie, licht verteerbaar én spannend, de ideale combinatie na weer een afmattende werkdag vol ellende. Het gaat over een advocatenkantoor. Niet bepaald realistisch, heb ik me laten vertellen, maar daar gaat het ook niet om. Want wat is die Harvey Specter toch een dekselse figuur, zo lekker ongenaakbaar en toch ook aandoenlijk, in zijn strak gesneden maatpak en dito haarscheiding. Wat kijkt die Mike Ross toch irritant uit zijn veel te lichte ogen, alsof hij per ongeluk op een natte stoel is gaan zitten. Wat is Donna Paulsen toch adembenemend mooi en Louis Litt adembenemend lelijk.

Het komt vaak voor dat wij onze avondmaaltijd op de bank voor onze flatscreen nuttigen en dat behoeft enige aanpassingen. Zo is het handig om niet te veel naar je bord te hoeven kijken. Ook het gebruik van alleen een vork of een lepel waarmee je de boel zo naar binnen kunt schuiven, is sterk aan te raden. Vooral hete soep kan verraderlijk zijn, want zonder hand-oogcoördinatie glijdt die zo van je lepel en over je schoot/bank/levenspartner. Een winters stamppotje is eigenlijk ideaal. Of deze hartverwarmende Hongaarse zuurkool met goulash, net voordat het lente wordt.

Bak het vlees in porties aan in olijfolie, kruid royaal met zout en peper en verzamel in uw ruim bemeten gietijzeren braadpan. Bak vervolgens het spek in wat olie aan, bak ook de ui en de knoflook even mee en bestrooi met paprikapoeder en karwijzaad. Schep spek en ui over het vlees in de braadpan. Leg de tomaat en de paprika daar bovenop en dek tot slot af met de uitgelekte zuurkool. Als het goed is, zit uw pan nu redelijk vol. Schenk de (hete) bouillon erbij zodat alles net onder staat en breng de pan met gesloten deksel op het vuur nog even aan de kook. Zet vervolgens in een voorverwarmde oven op 120 graden en laat minimaal 3 uur stoven.

Geef er aardappelpuree bij, of maak een ovenschotel door laagjes puree en zuurkool af te wisselen. Bestrooi met broodkruim en leg er een paar flinke krullen roomboter op. Dit is trouwens een vrij vochtige variant, u houdt dus een lekker soepje over om op te lepelen (maar wel uitkijken, dus).

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

1 kilo runderriblappen, in stukken
olijfolie
peper en zout
200 g zuurkoolspek, in blokjes
3 grote uien, gesnipperd
6 tenen knoflook, gehakt
2 eetl. scherp paprikapoeder (bij voorkeur uit Hongarije)
1 eetl. karwijzaad
2 gepelde tomaten (uit blik), in stukken
2 rode paprika's, in repen
750 g zuurkool
1 liter runderbouillon

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden