NIEUWSnoodtoestand hongarije

Hongaarse regering wil tijdens noodtoestand adoptieverbod voor lhbti’ers doordrukken

Nadat in Hongarije de noodtoestand is uitgeroepen om het coronavirus te bestrijden, wil de regering van Viktor Orbán een reeks controversiële wijzigingen in de grondwet doorvoeren.

Arnout le Clercq
Hongarije gaat in een gedeeltelijke lockdown, met een avondklok en een verbod op grote groepen mensen.  Beeld EPA
Hongarije gaat in een gedeeltelijke lockdown, met een avondklok en een verbod op grote groepen mensen.Beeld EPA

De Hongaarse regering heeft onder meer een verandering in de grondwet voorgesteld waarin staat dat ongetrouwde en alleenstaande ouders geen kinderen kunnen adopteren. Dit is de facto een adoptieverbod voor lhbti’ers, omdat huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet mogelijk is in Hongarije. Ook wil de regering haar conservatieve opvattingen over gender en gezinnen verankeren in de grondwet. ‘De moeder is een vrouw en de vader is een man’, valt in het voorstel van minister van Justitie Judit Varga te lezen.

Het wetsvoorstel van Varga gaat hand in hand met een reeks strengere maatregelen om de snelle verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hongarije gaat gebukt onder een snel oplopend aantal besmettingen en druk op het zorgstelsel. De wetsvoorstellen worden ingediend terwijl Hongarije in een gedeeltelijke lockdown gaat, met restricties als een avondklok tussen 20 en 5 uur, en een verbod op grote groepen mensen.

Demonstratieverbod

Háttér, de grootste lhbti-belangenorganisatie van Hongarije, noemt het ‘geen toeval’ dat de wetsvoorstellen worden ingediend op het moment dat demonstreren niet is toegestaan. De Hongaarse regering heeft ook een tijdelijk demonstratieverbod ingesteld. Verder staat in het voorstel dat iemands geslacht gegeven is bij geboorte en dat dit zo blijft – in mei dit jaar zette de Hongaarse regering al een streep door de mogelijkheid om geslachtsverandering te registreren in identiteitsbewijzen. Dat zou hiermee ook grondwettelijk worden.

Daarnaast ligt er een voorstel dat de besteding van publiek geld minder transparant zal maken, en een beoogde aanpassing van de verkiezingswet. Dit zal het moeilijker maken voor oppositiepartijen om volledig deel te nemen aan de landelijke verkiezingen. Een van de tactieken van de oppositie voor de volgende verkiezingen in 2022 is om gezamenlijk oppositiekandidaten te steunen in de verschillende kiesdistricten.

Maar de nieuwe wet vereist dat een partij in minstens vijftig kiesdistricten een kandidaat moet hebben om ook mee te kunnen doen met een kieslijst voor het Hongaarse parlement (Hongaren brengen één stem uit op een kandidaat in een kiesdistrict en één stem op een landelijke lijst). Dit verhindert kleine partijen om ook met een landelijke lijst deel te nemen aan de verkiezingen.

Coronamaatregelen

De wetsvoorstellen gaan gepaard met nieuwe en broodnodige coronamaatregelen. Hongarije sloot weliswaar op 1 september de grenzen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar was lange tijd terughoudend om op binnenlands gebied restricties in te voeren. Zo waren voetbalwedstrijden met publiek bijvoorbeeld nog lange tijd toegestaan. Vorige week registreerde de overheid recordaantallen besmettingen en doden. Orbán zei zelf dat er zonder de nieuwe maatregelen een kans van 50 procent bestond dat het zorgstelsel in elkaar zou storten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden