Hongaarse billboard-oorlog om immigrantenkwestie

In Hongarije is een ware billboard-oorlog ontstaan, punt van discussie is de massale stroom migranten die het land binnenkomt. De satirische 'Partij van de hond met twee staarten' heeft vandaag honderden posters verspreid die immigranten verwelkomen met teksten als 'Kom naar Hongarije, wij hebben al werk in Londen'. De posters zijn een reactie op de anti-immigratiecampagne van premier Viktor Orban die immigranten erop wijst dat ze geen banen in moeten pikken.

Een vrouw kijkt naar de pro-immigratieposter in Budapest. Beeld ap
Een vrouw kijkt naar de pro-immigratieposter in Budapest.Beeld ap

De posters die immigranten positief benaderen worden de komende dagen door het hele land verspreid en bevatten sarcastische teksten, zoals 'Sorry voor onze premier' en 'Bedankt Oostenrijk, dat jij je grenzen niet sloot in 1956'.

De campagne wordt gefinancierd met een crowdfundingsactie die is opgezet door de partij. Meer dan 7.700 mensen hebben bijgedragen aan de actie, in totaal haalden ze 33,3 miljoen Hongaarse florint op, wat neerkomt op meer dan 100.000 euro. Politiek leider Gergely Kovacs motiveert de tegencampagne: 'We waren boos dat de overheid ons belastinggeld inzet om te vertellen wie wij moeten haten.'

De Hongaarse regering had billboards geplaatst om immigranten te waarschuwen dat 'ze zich aan de Hongaarse wet moeten houden' en 'geen banen van Hongaren moeten inpikken'.

Eerder lanceerde de vluchtelingenorganisatie van de VN al een tegencampagne met posters van succesvolle immigranten in Hongarije. Daarop is bijvoorbeeld een vrouw uit Bangladesh te zien, die een succesvol restaurant runt in Hongarije. 'We willen hier leven, daarom begonnen wij dit restaurant', staat er onder de foto.

De migrantenstroom staat hoog op de politieke agenda in Hongarije. Dit jaar kwamen meer dan 73.000 immigranten en vluchtelingen het land binnen. Hongarije is daarmee een van de grootste opvanglanden van Europa. De premier Viktor Orban voert hard beleid tegen de immigranten, deels ook om de opmars van extreem-rechts in zijn land te beperken. Afgelopen maandag stemde het Hongaarse parlement in met zijn plan om een vier meter hoog hek te plaatsen aan de grens met Servië.

Twee staarten

De Partij van de hond met twee staarten is een politieke partij die in 2006 is opgericht uit onvrede met de heersende politieke partijen. In dat jaar wilde de partij met de belofte van eeuwig leven, wereld vrede, een eendaagse werkweek, minder zwaartekracht en twee zonsondergangen per dag meedoen aan de verkiezingen.

Een migrantengezin onderweg naar Hongarije vanuit Servië. Beeld afp
Een migrantengezin onderweg naar Hongarije vanuit Servië.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden