Honduras komt geen stap verder

De oplossing van het politieke conflict in Honduras blijft buiten zicht. De bemiddelingsdelegatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verliet donderdag onverrichter zake het Midden-Amerikaanse land.

Van onze correspondent Cees Zoon

‘De verkiezingen van 29 november gaan gewoon door’, beet Micheletti zijn gesprekspartners toe. ‘Alleen als jullie een aanval tegen ons beginnen en een invasieleger op ons afsturen, kunnen ze worden afgelast.’ De OAS noch enige individuele Amerikaanse regering zal de verkiezingen erkennen. ‘Alleen als er een politiek akkoord komt op basis van de dialoog van San José sturen wij waarnemers naar de verkiezingen’, aldus de secretaris-generaal van de OAS José Miguel Insulza. Hij verwees naar de verklaring van San José (in Costa Rica) waarin twee maanden geleden werd vastgelegd dat er zonder de terugkeer van de afgezette president Manuel Zelaya geen oplossing mogelijk is.

De bemiddelaars voegden er woensdag in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa een nieuwe voorwaarde aan toe: onmiddellijk herstel van alle burgerrechten en het heropenen van de door militairen gesloten media.

Naast Insulza bestond de OAS-delegatie uit diplomaten uit twaalf landen, onder wie vier ministers. Opvallend was dat op het laatste moment Tom Shannon zich bij hen aansloot. Shannon is officieel nog altijd de Amerikaanse staatssecretaris voor Latijns-Amerika. President Obama heeft hem benoemd tot ambassadeur in Brazilië, maar die benoeming wordt in de Senaat geblokkeerd door een conservatieve Republikeinse senator die de coupplegers in Honduras steunt.

Na wekenlang dralen was Micheletti bereid de bemiddelaars te ontvangen, om ze vervolgens hardhandig de oren te wassen: ‘Wij dachten dat jullie te goeder trouw waren, maar jullie toespraken hier hameren er alleen maar op dat Zelaya terug aan de macht moet komen. Jullie zijn doof. Jullie kennen de hele waarheid niet en jullie willen de hele waarheid ook niet kennen.’

Vervolgens zette hij uiteen dat er geen staatsgreep heeft plaatsgevonden, dat er in de weken erna geen enkele dode is gevallen bij de protesten en dat er geen staat van beleg is afgekondigd, hoewel hij het decreet daartoe vorige week zelf ondertekende. Micheletti gaf alleen toe dat een tv- en een radiozender zijn gesloten door militairen, maar ‘daardoor hebben wij de rustigste dagen in maanden beleefd’.

Volgens Zelaya leidt ‘Micheletti Honduras naar de afgrond’.

Aanhangers van de verdreven Hondurese president Manuel Zelaya schreeuwen protestleuzen terwijl ze een wegblokkade opwerpen in Las Manos, een grensplaats in Honduras. (Reuters) Beeld
Aanhangers van de verdreven Hondurese president Manuel Zelaya schreeuwen protestleuzen terwijl ze een wegblokkade opwerpen in Las Manos, een grensplaats in Honduras. (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden