Honderdplussers sinds 1997 verdubbeld: 2.225 Nederlanders zijn eeuw oud

Het aantal honderdplussers in Nederland is tussen 1997 en 2017 ruim verdubbeld. Per 1 januari van dit jaar telde Nederland 2.225 inwoners van honderd jaar of ouder, 124 meer dan op diezelfde datum een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend gemaakt.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat recordaantal eeuwelingen nam in de eerste drie maanden van dit jaar overigens weer af tot 2.160. Dit als gevolg van relatief veel sterfgevallen na een griepgolf. In de winterperiode neemt het aantal sterfgevallen onder mensen van tachtig en ouder doorgaans flink toe.

Ook het aantal tachtigers en negentigers groeide de afgelopen twintig jaar fors, maar percentueel minder dan het aantal eeuwelingen. In absolute zin gaat het uiteraard wel om aanzienlijker aantallen. Begin dit jaar telde Nederland 642 duizend inwoners van tachtig jaar of ouder (een groei van 52 procent ten opzichte van 1997) en 112 duizend negentigers.

De groei van het aantal Nederlanders van tachtig jaar en ouder hangt samen met almaar dalende sterftekansen. Maar ook met de gestage toename van het aantal geboorten in Nederland tot ver in de twintigste eeuw. Vanaf 2020 zal het aantal honderdplussers relatief nog sneller stijgen dan in de laatste twintig jaar het geval was, zo voorziet het CBS. Wat dan ook een rol gaat spelen is een kleine babyboom, kort na de Eerste Wereldoorlog.

In Europees opzicht telt Nederland relatief weinig eeuwelingen, ondanks die groei. Het CBS vergeleek de cijfers van 2015 en komt tot de conclusie dat Nederland tot de (lage) middenmoot behoort als het om het aantal honderdjarigen per miljoen inwoners gaat. Griekenland is veruit koploper, gevolgd door Portugal en Frankrijk. In die landen slaat de vergrijzing nog harder toe, onder meer doordat de bevolkingsaanwas relatief achterblijft bij die in Nederland.

Mooie ouderdom is leeftijdloos

Lees in de column van Toine Heijmans hoe honderdplussers oud worden. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden