Honderdjarige La Rosea weet alles van sport en niets van schaatsen

Op 3 april 1896 brachten een letterenstudent en een advocaat in Milaan de eerste sportkrant van de wereld uit. Hun krantje is in Italië een nationaal instituut geworden....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

In Italië gaan minder warme broodjes over de toonbank dan sportkranten. Voor de ware liefhebber is de grootste van de drie sportdagbladen verplichte lectuur. Veel mensen lezen maar één krant: la Rosea, zoals de roze Gazzetta in de wandeling heet. Daardoor weten ze alles, alle gissingen inbegrepen, van voetbal en andere populaire sporten, en bijvoorbeeld niets van schaatsen.

La Gazzetta dello Sport was het produkt van een fusie van minuscule blaadjes die de uitslagen publiceerden van wieler- en paardenkoersen. De krant laat haar geboorte graag samenvallen met de eerste moderne Olympische Spelen. Maar die zeiden de Italianen toen nog weinig of niets.

Dè sport in die tijd was de wielrennerij. De voorpagina van de eerste Gazzetta was geheel aan het wielrennen gewijd. Het blaadje verscheen toen twee keer per week. In 1900 kwamen de eerste stukken over een nieuwe sport, die nog met de Engelse term werd aangeduid: football.

Weldra zette de Gazzetta zelf wielerevenementen op: in 1905 de Ronde van Lombardije, twee jaar later Milaan - San Remo, in 1909 de Ronde van Italië. Ze doet het nog steeds. Op 18 mei begint in Athene de 79ste editie van de Giro. De finish is op 9 juni in Milaan. Eerder die dag eindigt daar een Gazzetta-feestkoers. Iedereen vanaf tien jaar kan meedoen, op een fiets naar eigen keuze.

De Italiaanse PTT eert 's werelds grootste sportkrant met een speciale postzegel. Diverse eeuwfeest-evenementen zijn al voorbij: een slalomwedstrijd voor kampioenen, de uitreiking van voetbalprijzen aan Weah en Baresi, een boksmatch om de wereldtitel in het welter junior-gewicht, de in ere herstelde wielerzesdaagse van Milaan.

De eerste Gazzetta kostte vijf centesimi. Na honderd jaar is de prijs 28 duizend keer zo hoog geworden: 1400 lire (1,50 gulden). De oplage is in die tijd gestegen van 20 duizend tot ruim 400 duizend en 825 duizend op maandag.

Twee keer had de krant een recordoplage van meer dan 1,4 miljoen: in 1982 toen Italië de finale van het wereldkampioenschap voetbal won, en in 1989 toen AC Milan Europees clubkampioen werd. De Gazzetta wordt gedrukt op zes plaatsen in Italië, en tegelijk in het Belgische Charleroi en in New York.

Legendarische journalisten hebben de Gazzetta groot gemaakt. Hun verbale vondsten zijn vaak in de journalistiek gemeengoed geworden. Sinds dertien jaar is Candido Cannavò hoofdredacteur. De krant werd in 1929 gekocht door de sportieve graaf Alberto Bonacossa. Sinds 1976 is ze in handen van de groep Rizzoli-Corriere della Sera, die zelf indirect wordt gecontroleerd door het Turijnse autoconcern Fiat.

In het jubileumnummer worden honderd jaar sporthistorie doorgenomen en geven bekende Italianen de Gazzetta een pluim. Ereplaatsen zijn er voor felicitaties van de honorair-president van Fiat, Gianni Agnelli, IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch en paus Johannes Paulus II.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden