Honderden vrouwen ondergaan operatie als Jolie

Enkele honderden Nederlandse vrouwen per jaar laten net als de Amerikaanse actrice Angelina Jolie preventief hun borsten verwijderen.

Beeld AP

Voor dergelijke operaties bestaan wachtlijsten tot 6 maanden, zegt oncologisch chirurg Hester Oldenburg, verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Daar worden jaarlijks 30 preventieve verwijderingen van borsten bij vrouwen met een sterk verhoogde kans op borstkanker uitgevoerd. In heel Nederland gaat het naar schatting om enkele honderden operaties.

Exacte cijfers bestaan niet, omdat geen onderscheid wordt gemaakt tussen preventieve borstamputaties en operaties vanwege kanker.

Volgens Oldenburg zijn preventieve operaties bij draagsters van het BRCA-gen raadzaam, aangezien zij grote kans lopen borst- of eierstokkanker te ontwikkelen. In circa 1800 families wordt dit gen erfelijk overgedragen. Het gaat om tienduizenden dragers.

Oldenburg: 'Deze groep loopt levenslang een kans van 60 tot 80 procent om borstkanker te krijgen. Een amputatie verkleint het risico tot bijna nul.'

Zij zegt niet bang te zijn dat onder draagsters van het gen paniek ontstaat om net als Jolie uit voorzorg beide borsten te laten verwijderen. 'Paniek is absoluut niet nodig. Maar het is wel heel belangrijk dat de kennis over borstkanker en de erfelijke kansen daarop verder wordt verspreid.'

Hoogleraar René van der Hulst, als plastisch chirurg verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Maastricht, onderschrijft de noodzaak tot profylactische mastectomie, zoals de operatie in het medisch jargon wordt genoemd.

Ook in Maastricht worden jaarlijks 30 van dergelijke ingrepen verricht. Hij schat het totaal aantal preventieve operaties op enkele honderden per jaar, omdat ze uitsluitend in de academische ziekenhuizen en specialistische kankercentra worden uitgevoerd.

Van der Hulst: 'Als je gendraagster bent, is de kans uiterst groot dat je vroeg of laat borstkanker krijgt. Je kunt kanker maar beter voor zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.