Honderden vrouwen demonstreren tegen aanrandingen Keulen

In Keulen zijn dinsdagavond enkele honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen aanranding van tientallen vrouwen tijdens oudejaarsavond. Met vlaggen en protestborden maakten ze hun ongenoegen duidelijk.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De actievoerders, vooral vrouwen, riepen op tot meer respect voor en betere bescherming van vrouwen. Ook werd bondskanselier Angela Merkel tot actie gemaand. De demonstratie werd via sociale media op touw gezet.

Met hun protest wilden de vrouwen twee zaken duidelijk maken. Allereerst willen ze zich weer veilig voelen in Keulen. Maar bijna net zo hard klinkt de kritiek op burgemeester Reker. In de persconferentie dinsdag kwam Reker met een omstreden voorstel: een handleiding voor jonge vrouwen waarin staat hoe zij zich tijdens grote evenementen kunnen wapenen tegen hitsige of criminele mannen. Op straat en ook op sociale media wordt dit plan onderuitgehaald: het is de omgekeerde wereld. Of zoals WDR-journaliste Sonia Mikich het verwoordt: 'Pardon? Wie moet er nu eigenlijk nieuwe gedragsregels aanleren? Jonge vrouwen, of de mannen die hen lastigvallen?'

null Beeld epa
Beeld epa

Meer over de incidenten

Wat gebeurde er precies in Keulen? Een reconstructie door correspondent Duitsland Sterre Lindhout.

Hoewel er 'geen enkele aanwijzing' is dat er onder de daders vluchtelingen waren, is op straat al te merken dat het drama het debat over hen beïnvloedt.

Nog geen daders gevonden

Negentig slachtoffers hebben inmiddels aangifte gedaan. Ze zijn beroofd, aangerand of beide. Zowel ooggetuigen als de politie melden dat de daders een Noord-Afrikaans of Arabisch uiterlijk hebben.

Veel Duitsers leggen een link met het grote aantal vluchtelingen dat in hun land is binnengekomen. De Keulse burgemeester Reker benadrukt dat er 'geen enkele aanwijzing is dat het om mensen gaat die net als vluchteling hier zijn gekomen'.

Bondskanselier Merkel heeft in een verklaring haar woede over dez 'walgelijke daden en aanrandingen' laten blijken. Merkel zei dat de autoriteiten er 'alles aan moeten doen om de daders zo snel mogelijk te pakken en te straffen, ongeacht hun afkomst of achtergrond.'

Tot nu toe is nog geen enkele dader opgepakt. De politie onderzoekt in hoeverre de misdrijven zijn georganiseerd. Ze vermoedt dat de acties zijn afgesproken op sociale media.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden