NieuwsZorgfraude

Honderden verzekerden dienden nepfactuur in van schoonheidssalon Eindhoven

Voor zo’n 450 verzekerden dreigt opzegging van hun zorgverzekering omdat ze hebben meegewerkt aan fraude met nepfacturen. Zij declareerden via hun aanvullende verzekering behandelingen bij de Eindhovense schoonheidskliniek Nato Academy die nooit hebben plaatsgevonden.

Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan
Nato Academy schoonheidssalon in Eindhoven. Beeld Google Streetview
Nato Academy schoonheidssalon in Eindhoven.Beeld Google Streetview

De eigenaar van Nato Academy – oorspronkelijk een taalinstituut voor inburgeraars – ontkent iedere betrokkenheid bij de oplichting. ‘We hebben er niets mee te maken en wisten niets af van de rekeningen’, zegt hij in een Arabisch-talige video op de Facebookpagina van de schoonheidssalon.

De verzekerden die betrokken waren bij de fraude zouden grotendeels afkomstig zijn uit de Syrische vluchtelingengemeenschap, stellen drie goed ingevoerde bronnen van de Volkskrant. Volgens hen spelen criminelen in op de vaak penibele financiële positie en onwetendheid van deze groep.

De gevolgen kunnen groot zijn. Zo zegt een bron uit de Syrische gemeenschap dat een van zijn kennissen wiens verzekering is opgezegd, een afspraak voor een prothese gepland had staan van 30 duizend euro, omdat hij een been mist. Onduidelijk is of die behandeling door kan gaan zoals gepland.

Tussenpersonen

De vluchtelingen zouden door tussenpersonen actief zijn benaderd om mee te werken aan het indienen van nepfacturen bij de verzekeraar. Zodra zij een vergoeding kregen uitbetaald, voor bijvoorbeeld gezichtsontharing, kwam een tussenpersoon de helft van dat bedrag contant innen.

De opzet doet denken aan fraude bij inburgeringsscholen, waar de Volkskrant eerder onderzoek naar deed. Ook daar was vaak sprake van samenspanning tussen eigenaren en klanten van de organisatie, met als doel gemeenschapsgeld te incasseren.

De neprekeningen van Nato Academy bedroegen doorgaans enkele honderden euro’s. Bij de aanvullende verzekering van CZ mag bij ‘extreme haargroei op ongebruikelijke plekken’ bijvoorbeeld 570 euro per jaar worden gedeclareerd voor gezichtsontharing.

Volgens een woordvoerder van CZ bleken de facturen van zo’n 450 verzekerden (van CZ en van andere verzekeraars) niet terug te vinden in de administratie van Nato Academy. ‘En als je een behandeling declareert die je niet hebt gekregen, is er sprake van fraude.’ Een deel van de verzekerden heeft inmiddels erkend in de fout te zijn gegaan. Zij hebben een opzeggingsbrief gekregen. Een ander deel heeft nog twee weken de tijd om met een logische verklaring te komen voor de valse factuur.

Een aantal zorgverzekeraars is nu bezig met een gezamenlijk onderzoek naar de rol van de schoonheidssalon bij de oplichting. ‘In dit stadium kunnen we daar nog niets over zeggen’, aldus de CZ-woordvoerder. Er wordt aangifte overwogen.

Een jaar geleden luidde het Openbaar Ministerie al de noodklok over het gemak waarmee zorgaanbieders frauderen met nepfacturen. Dit zou vaak gebeuren in gesloten gemeenschappen. Er is volgens justitie niet genoeg opsporingscapaciteit om het probleem aan te pakken, ook doordat privacyregels het onderzoek bemoeilijken. Dat verklaart mogelijk het lage aantal geregistreerde fraudegevallen in de zorg waarbij sprake is van samenspanning: 1 procent in 2019, volgens koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland.

Niet geloofwaardig

De eigenaar van Nato Academy beweert dat iemand anders namens zijn bedrijf valse facturen heeft verspreid, zonder dat hij daarvan op de hoogte was. ‘De rekening was handgeschreven en zat vol fouten die wij nooit zouden maken’, zegt hij op Facebook. Uit de reacties van Syriërs onder de video blijkt dat zijn verhaal niet geloofwaardig wordt geacht.

De 450 verzekerden die een valse factuur hebben ingediend, moeten het bedrag terugbetalen en draaien op voor de onderzoekskosten. Daarnaast krijgen ze een aantekening in het zogeheten Extern VerwijzingsRegister (EVR), dat door andere verzekeraars – ook op het gebied van bijvoorbeeld schade en leven – kan worden ingezien. Zorgverzekeraars zijn verplicht om deze cliënten te accepteren voor de basiszorgverzekering, maar kunnen op basis van de aantekening weigeren om een aanvullende verzekering te verstrekken.

Met medewerking van Yassamine El-Kajdouhi

Bij taalscholen voor inburgeraars is frauderen wel heel makkelijk
Taalscholen voor ­inburgeraars plegen op grote schaal fraude door het op een ­akkoordje te gooien met hun studenten. De Volkskrant nam de proef op de som en stuitte op fictieve contracten, nooit gehouden cursussen en scholen die voor een groot deel alleen op papier bestaan.

Hij ontving 15 miljoen subsidie voor zijn taalscholen. Nu wordt hij van fraude verdacht: ‘Ik heb niks te verbergen’
Er zijn solide aanwijzingen voor betrokkenheid van de Syrische zakenman Waiel Shaker bij grootschalige fraude in het inburgeringsonderwijs. Zelf wuift hij elk verwijt weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden