Update

Honderden Turkse dienstplichtige 'coupplegers' mogen naar huis van rechter

Een rechtbank in Istanbul heeft honderden militairen vrijgelaten die waren vastgezet na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Dit meldt persbureau AP op basis van het Turkse Anadolu. Het gaat om 758 van de 989 dienstplichtigen, die volgens de regering betrokken waren bij de couppoging.

Redactie
Turkse soldaten nemen legerleider Zekeriya Kuzu gevangen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli. Beeld reuters
Turkse soldaten nemen legerleider Zekeriya Kuzu gevangen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli.Beeld reuters

Na het afnemen van hun verklaring, zag de rechter geen reden om ze langer vast te houden. Het is niet gezegd dat ze straf ontlopen; de rechter laat de dienstplichtigen, onder wie middelbare scholieren, gaan omdat hij niet verwacht dat ze zullen vluchten. In totaal werden na de staatsgreep zo'n 18 duizend Turken opgepakt, 200 kwamen om het leven.

Vrijdagavond was de Turkse president Erdogan al vergevingsgezind. Hij gaat mensen die hem hebben beledigd toch niet vervolgen. Alle aanklachten voor het beledigen van het staatshoofd zijn 'eenmalig' ingetrokken, zei Erdogan vrijdagavond bij een herdenkingsbijeenkomst voor de gevallenen tijdens de mislukte staatsgreep.

Zijn Duitse advocaat liet weten dat de aanklacht tegen komiek Jan Boehmermann niet vervalt. Het is nog onduidelijk wat met de aanklacht tegen de Nederlandse publiciste Ebru Umar gebeurt. Op Twitter reageerde ze voorzichtig positief op het nieuws.

Erdogan strijkt eenmalig met de hand over zijn hart. 'Alleen deze keer zal ik de zaken stopzetten die lopen vanwege de vele respectloze en beledigende opmerkingen die tegen mij zijn gemaakt', zei hij. 'Ik heb het gevoel dat, als ik niet gebruik maak van deze kans, het de mensen het recht geeft om tegen ons in verzet te komen.' Hij roept de samenleving en politici wel op zich te 'gedragen' in de 'nieuwe, gevoelige' situatie in Turkije.

35 PKK-strijders gedood

Turkse militairen hebben zaterdag 35 militanten van de verboden Koerdische Arbeiders Partij (PKK) gedood toen die probeerden een basis te bestormen in de zuid-oostelijke provincie Hakkari. Dit meldden militaire functionarissen. De militanten probeerden om de basis in te nemen met drie verschillende groepen, maar die werden via luchtverkenning ontdekt. Met een luchtoperatie werden 23 strijders gedood. Nog eens vier werden gedood tijdens een grondoperatie. De overige acht werden gedood bij gevechten in het district Cukurca. De nachtelijke aanval kwam enkele uren na botsingen tussen militairen en militanten in de wijk Cukurca in Hakkari. Daarbij kwamen acht militairen om het leven. Nog eens 25 raakten gewond. De gewapende tak van de PKK pleegt sinds het staakt-het-vuren is opgeschort weer regelmatig aanslagen. Politie en leger zijn vaak het doelwit. De regering-Erdogan reageert van tijd tot tijd met vergeldingsacties. Meer dan 40 duizend mensen zijn al omgekomen in het conflict sinds de PKK in 1984 begon met de opstand.

Westerse kritiek

Eerder op de dag wuifde Erdogan de westerse kritiek op de massadetentie na de mislukte coup van 15 juli weg. Volgens hem zouden westerse landen Turkije moeten loven om het stoppen van de couppoging, maar scharen ze zich nu achter de coupplegers.

Ook de hoogste rechters van de Europese Unie hebben vrijdag kritiek geuit op het aan de kant schuiven van talrijke magistraten en aanklagers in Turkije. Het Netwerk van Presidenten van de Hoogste Gerechtshoven van de Europese Unie heeft zijn grote zorg uitgesproken over de situatie in het land.

Recep Tayyip Erdogan Beeld ap
Recep Tayyip ErdoganBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden