'Honderden Syrische kinderen vermoord, gemarteld en verminkt'

Mensenrechtengroeperingen zeggen dat er meer dan 400 kinderen zijn vermoord in Syrië, sinds de protesten tegen het regime in maart begonnen. Gruwelijke verhalen over martelingen druppelen langzaam naar buiten.

Redactie
Syrische vluchtelingen rijden de grens met Turkije over. Beeld AFP
Syrische vluchtelingen rijden de grens met Turkije over.Beeld AFP

De BBC heeft de ouders van Tamer gesproken; een vijftienjarige jongen van wie het dode lichaam gruwelijk verminkt werd teruggevonden in een mortuarium in Damascus. Zijn moeder herinnert zich de dag dat hij het huis voor het laatst verliet, zich nog een keer omdraaide, en aan haar vroeg of hij er goed uit zag. 'Je bent prachtig!', antwoordde ze.

Tegen de zin van zijn familie nam de jongen vervolgens deel aan een demonstratie in de stad Deraa. Veertig dagen later vond zijn vader hem terug in het mortuarium. Na rondvragen, bleek dat hij was gearresteerd en was meegenomen naar het beruchte detentiecentrum van de luchtmacht. Röntgenfoto's wezen uit dat zijn lichaam vol kogels zat, en dat zijn botten waren gebroken. De meeste van zijn boventanden waren eruit geslagen.

Arresteren, martelen en verminken
In december meldde het VN-comité tegen Marteling dat het Syrische regime kinderen arresteert, martelt en verminkt. Het orgaan had een lange reeks rapportages ontvangen over mensenrechtenschendingen op grote schaal, en deze zouden volgens het comité zeer goed onderbouwd en alarmerend zijn. In Syrië zou 'totale en absolute straffeloosheid' heersen. Op dat moment zouden er al 300 kinderen zijn omgekomen. Nu zouden er volgens mensenrechtenorganisaties zeker 100 kinderen meer zijn vermoord.

Damascus noemt de rapportages 'onevenwichtig' en zegt dat er sprake is van een buitenlands complot om het Syrische regime omver te werpen.

De vluchtelingen die de BBC in buurlanden Jordanië en Libanon sprak, bevestigen de verhalen. Velen zeggen dat er met scherp wordt geschoten op demonstranten waaronder zich ook vrouwen en kinderen bevinden. Sommigen zeggen te zijn aangevallen toen ze het land probeerden te ontvluchten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden