Honderden scholen melden zich voor extra subsidie muziekonderwijs

Er is veel belangstelling voor extra subsidie voor muziekles op basisscholen. Zeker 728 scholen hebben zich volgens het ministerie van Onderwijs gemeld voor een financiële bijdrage aan het muziekonderwijs. Vanaf komend schooljaar krijgen zij extra geld om meer en betere muziekles te geven in de klas.

Jet Bussemaker, minister van Onderwijs Beeld anp
Jet Bussemaker, minister van OnderwijsBeeld anp

Minister Jet Bussemaker moet noodgedwongen geld dat bestemd was voor 2017, naar voren halen om aan alle aanvragen te kunnen voldoen. Eerder al moest het Fonds voor Cultuurparticipatie dat ook al doen. Het totale budget voor de eerste ronde is nu 11,75 miljoen euro. Voor de tweede ronde is 5 miljoen euro beschikbaar.

Bussemaker heeft in totaal 25 miljoen euro uitgetrokken om de deskundigheid van leraren te vergroten wat betreft muziekonderwijs. Ze wil dat in 2020 muziek op alle basisscholen weer vanzelfsprekend is. Veel meer scholen dan gedacht willen er nu gebruik van maken.

Belonen

De minister is blij met het enthousiasme van de scholen. 'Dat enthousiasme wil ik belonen en daarom heb ik de regeling veranderd, zodat we geen enkel goed voorstel hoeven af te wijzen', aldus de bewindsvrouw.

Aanleiding voor de financiële impuls zijn zorgen over de kwaliteit van het Nederlandse muziekonderwijs. De huidige lessen zouden niet goed aansluiten bij de muziekbeleving van jongeren. Met de nieuwe subsidie zou het onderwijs gemoderniseerd worden.

Lees ook

Henkjan Honing is hoogleraar muziekcognitie: 'Muziek werd een uitzondering, een luxe die maar voor sommigen was weggelegd.'

Naast scholen kunnen ook fanfares, muziekscholen, orkesten en poppodia een aanvraag doen voor subsidie bij het Fonds voor Cultuurparticipatie. Naast de 25 miljoen euro rijkssubsidie, doet media- en musicalmagnaat Joop van den Ende ook een bijdrage, hij brengt middels private partijen eenzelfde bedrag bijeen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden