Honderden psychiaters boycotten verzekeraars

Veel psychiaters en psychotherapeuten zijn de bemoeienis van de verzekeraars met hun praktijk en hun behandelingen beu. Ze weigeren contracten met hen te tekenen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Honderden psychotherapeuten en psychiaters weigeren contracten te tekenen met zorgverzekeraars. Veel van deze zorgverleners zijn beter af zonder contract, omdat ze dan niet vastzitten aan de behandelplafonds die verzekeraars opleggen. En niets te maken hebben met de regelzucht die ze de verzekeraars verwijten.

Sommigen van hen gaan nog een stap verder: zij willen helemaal niets meer te maken hebben met verzekeraars. Zij helpen alleen nog patiënten die zelf de rekening betalen. Het gaat daarbij naar schatting om tachtig tot tweehonderd van de meer dan vierduizend psychiaters en therapeuten.

Een van de kernen van de contractweigeraars is de website zorgvoorkwaliteit.nu, waar 422 psychotherapeuten zich hebben geregistreerd die het contract dat hun door verzekeraars wordt aangeboden, weigeren te tekenen. Hieke Bos van de site: 'Sommigen weigeren alle verzekeraars te contracteren, anderen weigeren sommige verzekeraars.' Het gaat bijna altijd om vrijgevestigde zorgverleners.

Irritante verplichting

De contractweigeraars hebben vooral moeite met de bemoeienis van de verzekeraars met hun praktijk en de inhoud van hun behandeling. Zo krijgen therapeuten te horen wanneer ze populaire behandelingstechnieken zoals EMDR (een behandeling tegen trauma's) wel en niet mogen gebruiken.

Veel verzekeraars eisen dat het effect van behandelingen wordt gemeten. Veel therapeuten beschouwen dat zogenoemde ROM-onderzoek als een irritante verplichting. Ze moeten twee keer of vaker een vragenlijst met hun patiënten doorwerken, terwijl ze vinden dat die er niets mee opschieten.

Verzekeraars vinden ROM juist heel belangrijk. Dienke Hedemann, manager bij verzekeraar Menzis: 'Anders hebben we geen zicht op de kwaliteit die wordt geleverd.' Volgens Hedemann is het de taak van de verzekeraar om de kosten én de kwaliteit van geleverde zorg te bewaken, en daar is informatie voor nodig.

De 'contractweigeraars' zitten nog wel in het verzekeringssysteem. De patiënt krijgt een rekening, met daarop de diagnose, die hij kan declareren bij de verzekering. De verzekering betaalt dan tot 75 procent van de kosten. Maar de verzekeraar voert vervolgens steekproefsgewijs controles uit bij de zorgverlener. Tot grote irritatie van die zorgverleners. Maar, zegt Hedemann van Menzis: 'We moeten wel. We hebben de opdracht erop toe te zien dat het geld rechtmatig en doelmatig is besteed. Dat eist toezichthouder NZa van ons. Dus moeten we controleren of er een verwijzing was van de huisarts en of de behandeling wel effectief is geweest.'

'De zorgverlener moet de patiënt dienen, niet de verzekeraar'

Psychiaters en psychotherapeuten zijn het beu. 'De zorgverlener moet de patiënt dienen, niet de verzekeraar.' De Volkskrant interviewde psychotherapeut Hieke Bos en psychiater Kaspar Mengelberg.

Privacy

Het zijn onder meer deze controles die een klein deel van de psychotherapeuten tot een radicalere stap hebben gebracht. Zij waarschuwen elke patiënt van tevoren dat ze niet meewerken met verzekeraars en dat ze niet de diagnose op de rekening zetten. En dat de patiënt er dus van moet uitgaan dat hij zelf de rekening moet betalen.

Deze groep, deels georganiseerd rond website devrijepsych.nl van psychiater Kaspar Mengelberg, vindt ook dat de privacy van hun patiënten bij de verzekeraars niet gewaarborgd is. Daarom, zegt Mengelberg, zal hij nooit de diagnose doorspelen aan de verzekeraar. 'De dokter moet over zijn patiënt zijn bek houden, tegen iedereen', zegt hij. En dat geldt zeker voor een psychotherapeut of psychiater. 'Want bij hen geldt ook dat de patiënt volstrekt openhartig moet kunnen zijn.'

Verzekeraars zouden ook de rekeningen moeten betalen waarop de zorgverlener geen diagnose zet. Dat is na lange strijd door de rechter bepaald. Maar volgens Mengelberg doen ze dat niet. 'Op een enkele na. De meeste verzekeraars saboteren die verplichting en ze vergoeden niet.'

Hedemann van Menzis spreekt dat tegen. 'Wij wijzen vergoeding niet af als er geen diagnose op de rekening staat. Maar we controleren wel of er sprake was van verzekerde zorg.' Dat betekent dat er wel controle is, onder meer op de verwijzing van de huisarts. Hedemann wijst er verder op dat zeker 80 procent van de vrijgevestigde zorgverleners in de ggz een contract heeft getekend.

Lees hier ook het verhaal van psychologe Masja Schakenbos, die de ggz vaarwel zei en voor zichzelf begon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden