'Honderden opvarenden opgesloten in laadruim'

Veel mensen die op de boot zaten die vandaag kapseisde in de Middellandse Zee, hadden geen schijn van kans om te overleven. Ze zaten opgesloten in het laadruim, vertelde een overlevende uit Bangladesh tegen het Italiaanse persbureau ANSA.

Migranten lopen naar de railing van een marineboot als de haven van Messina in zicht komt. Beeld ap
Migranten lopen naar de railing van een marineboot als de haven van Messina in zicht komt.Beeld ap

Volgens hem waren er meer mensen aan boord dan tot nu toe werd gedacht. 'We waren met 950 mensen aan boord, waaronder veertig tot vijftig kinderen en ongeveer tweehonderd vrouwen', zei de man, die naar een ziekenhuis in Sicilië is gebracht.

Veel vluchtelingen zaten als ratten in de val, toen de boot omsloeg. 'De smokkelaars hadden de deuren op slot gedaan en gezorgd dat de mensen niet uit het ruim konden.'

Hoewel de kans klein is dat er nog overlevenden worden gevonden, zoeken schepen in de Middellandse Zee nog altijd naar slachtoffers van de recente bootramp. Onduidelijk is hoeveel mensen er nu gered zijn, maar het hoogst genoemde aantal is 49. In totaal waren er volgens getuigen zeker zevenhonderd mensen aan boord.

Een passerend koopvaardijschip zag de vluchtelingenboot omslaan en sloeg alarm. Diverse schepen in de buurt schoten te hulp. Het lukte het Portugese schip King Jacob om in ieder geval 28 opvarenden van de 20 meter lange boot te redden.

Het incident gebeurde een kleine 200 kilometer ten zuiden van het eiland Lampedusa. De boot sloeg vermoedelijk om toen veel vluchtelingen naar één kant van de boot helden om de golven van een vrachtschip dat passeerde te trotseren. Volgens de Times of Malta zijn er de afgelopen uren veel lichamen aangespoeld aan de kust van Libië.

'Er zijn grote olievlekken te zien, stukken hout en reddingsvesten' zei Antonino Iraso van de Italiaanse grenspolitie die betrokken is bij de reddingsoperatie. De Italiaanse marine zet schepen en helikopters in. Ook de marine van Malta helpt mee.

'Honderden mensen lagen in het water, de paniek was enorm'

Schippers die op de Middellandse Zee een boot met migranten tegenkomen, veranderen plotsklaps in reddingswerkers. De Kroatische kapitein Zeljko Vukovic (48) zag een boot met 250 vluchtelingen zinken. Lees hier zijn verhaal.

De haven van Lampedusa, foto genomen in februari. Beeld afp
De haven van Lampedusa, foto genomen in februari.Beeld afp

Paus: snel actie ondernemen

Paus Franciscus heeft tijdens de mis vandaag de internationale gemeenschap opgeroepen snel actie te ondernemen om nieuwe rampen met vluchtelingen te voorkomen. 'Dit zijn mannen en vrouwen zoals wij, broeders die een beter leven willen. Ze hebben honger, zijn gewond, uitgebuit en slachtoffer van oorlogen', zei Franciscus tegen tien duizenden toehoorders op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Hij vroeg de menigte om te bidden 'voor deze broeders en zusters'.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vindt Europa snel moet zorgen voor een 'beter gecoördineerde en samenhangende oplossing' voor het probleem van bootvluchtelingen die naar Europa komen en daarbij het risico lopen in de Middellandse Zee te verdrinken. De Italiaanse premier Matteo Renzi pleitte er eerder vanavond al voor om beter samen te werken in de strijd tegen mensensmokkelaars.

Zoveelste incident

Afgelopen week verdronken er vierhonderd migranten tijdens
hun boottocht richting Europa. Paus Franciscus riep zaterdag Europa op om meer te doen om de stroom van bootvluchtelingen op te vangen.

Het aantal migranten dat op weg naar Europa overlijdt, is vele malen groter dan vorig jaar. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) stierven in de eerste maanden van vorig jaar ongeveer vijftig migranten tijdens de overtocht. In de eerste drie maanden van 2015 waren dat er al vijfhonderd, deze twee meest recente ongelukken niet meegerekend.

Nu het weer kalmer is, neemt het aantal wrakke bootjes op de Middellandse zee in zo'n rap tempo toe dat de Italiaanse kustwacht en opvangcentra alarm slaan.

Archiefbeeld Beeld afp
ArchiefbeeldBeeld afp

Wat te doen met al die bootvluchtelingen?

Zo'n 500 duizend bootmigranten komen dit jaar naar Europa, is de schatting. Wat gaat Europa doen? Door met de harde aanpak van 'Fort Europa' of kiezen voor een pragmatische, humane aanpak in lijn met Europese waarden? Lees de analyse hier.

Nieuwe norm

'De ongekende toestroom van migranten aan onze grenzen, en vooral van vluchtelingen, is helaas een nieuwe norm en we zullen onze reactie daarop moeten aanpassen', zei de commissaris voor migratie van de EU Dimitris Avramopoulos in Brussel. Vorig jaar kwamen meer dan 280 duizend personen, onder meer afkomstig uit Syrië, Eritrea en Somalië, illegaal de EU binnen.

Vluchtelingenorganisaties vrezen dat het aantal doden dit jaar recordhoogten zal aannemen. Vorig jaar stierven ruim 3.500 migranten tijdens de overtocht naar Europa. Nu zijn er niet alleen meer bootjes, maar is de Italiaanse reddingsmissie die vorig jaar nog meer dan honderdduizend levens redde bovendien vervangen door een kleinere Europese missie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden