Honderden New Yorkse katten in quarantaine om vogelgriep

In New York City zijn honderden huiskatten in quarantaine geplaatst omdat ze mogelijk in contact zijn geweest met een uiterst besmettelijke variant van de vogelgriep. De vogelgriep werd aangetroffen in opvangcentra die beheerd worden door een grote dierenbeschermingsorganisatie. Het virus heeft ook een dierenarts getroffen.

Redactie
De tijdelijke opvang voor de besmette katten in New York. Beeld Photo News
De tijdelijke opvang voor de besmette katten in New York.Beeld Photo News

Volgens de lokale autoriteiten is het de eerste keer dat een variant van het H7N2-virus, ook bekend als de vogelgriep, opduikt bij huiskatten. De symptomen zijn algemeen genomen vrij mild: de meeste slachtoffers hebben last van verkoudheidsverschijnselen als hoesten, niezen, waterige ogen en een loopneus.

Het virus werd vorige maand voor het eerst vastgesteld bij 45 katten in een asiel in Manhattan dat wordt uitgebaat door Animal Care Center of NYC (ACC). Later bleken ook katten in vestigingen in Brooklyn en Queens besmet te zijn. Hoe de katten het virus opliepen en waarom het virus zich zo snel kon verspreiden, is nog onduidelijk.

Alert voor symptomen
'New Yorkers die katten uit ACC-asielen hebben geadopteerd, moeten alert blijven voor symptomen bij hun huisdieren en gepaste voorzorgsmaatregelen treffen', zegt gezondheidscommissaris Mary Bassett. Het risico voor mensen is volgens haar beperkt.

Meer dan 450 katten zullen tot 90 dagen lang opgevangen worden in een tijdelijk opvangcentrum tot de universiteit van Wisconsin bevestigt dat ze niet langer besmettelijk zijn.

In december liep ook een dierenarts in een van de asielen het virus op, maar de symptomen waren mild en van korte duur. Het ministerie van Gezondheid in New York onderzocht daarom nog 160 andere personeelsleden van ACC en meer dan 80 procent van de baasjes die een kat uit een van de centra adopteerden, maar er werden geen nieuwe besmettingen gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden