Honderden mensen delen verdriet op Beursplein Brussel

Wat begon met enkele krijttekeningen, is dinsdagavond uitgegroeid tot een grote spontane solidariteitsactie op het Brusselse Beursplein. Er wordt gezongen, mensen knuffelen, zoeken troost en steun bij elkaar of leggen bloemen neer voor de slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven Zaventem en metrostation Maalbeek.

Redactie
mensen zoeken troost bij elkaar op het Brusselse Beursplein Beeld
mensen zoeken troost bij elkaar op het Brusselse BeurspleinBeeld

'BXL forever', 'We Are One', 'Pray For Belgium', 'Contre La Haine', zijn slechts enkele van de boodschappen van hoop die voorbijgangers met krijt op de grond van het Beursplein hebben opgeschreven.

De Belgische premier Charles Michel en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker bezochten dinsdagavond ook het Brusselse Beursplein om de aanwezigen een hart onder de riem te steken. Beiden werden onthaald met applaus. Volgens Michel zijn België en haar bevolking diep geraakt door de 'laffe aanslagen' waarbij zeker 34 doden en ruim 200 gewonden zijn gevallen.

'Wij zijn vastberaden om onze fundamentele vrijheden te verdedigen en te beschermen', zei Michel dinsdagavond op een persconferentie. 'Wij zullen er alles aan doen om die vrijheid te beschermen', zei hij in een boodschap gericht tegen 'de vijanden die tegen onze rechten willen vechten'.

Michel onderstreepte dat het 'zeer belangrijk' is om zo snel mogelijk terug te keren naar het normale leven.

De Belgische koning Filip heeft dinsdagavond in een korte tv-toespraak zijn medeleven betoond aan de slachtoffers en de nabestaanden van de aanslagen in Brussel. De koning dankte ook de hulpdiensten en veiligheidsdiensten en iedereen die spontaan hulp had geboden. Ook riep hij zijn landgenoten op het vertrouwen in zichzelf te behouden.

'Vandaag is ons land in diepe rouw. Voor ieder van ons zal deze 22 maart nooit meer een dag zijn als een andere. Heel ons land draagt de pijn van de levens die gebroken zijn, van de diepe wonden die geslagen zijn.'

'Mathilde en ik delen in uw leed - u die een naaste hebt verloren of die bij de laffe en verwerpelijke aanslagen van vandaag gewond bent geraakt.'

'Tegenover wat ons bedreigt, zullen we samen met vastberadenheid, met kalmte en waardigheid blijven reageren. Laten we het vertrouwen in onszelf behouden. Dit vertrouwen is onze kracht', zo besloot koning Filip zijn toespraak.

In België zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de aanslagen in Brussel. Dat heeft de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdag bekendgemaakt.

De Belgische koning Filip sprak dinsdag zijn landgenoten toe naar aanleiding van de aanslagen in Brussel. Beeld
De Belgische koning Filip sprak dinsdag zijn landgenoten toe naar aanleiding van de aanslagen in Brussel.Beeld
Agenten bij het kantoor van de Belgische premier. Beeld belga
Agenten bij het kantoor van de Belgische premier.Beeld belga

Luchthaven Zaventem blijft dicht

Het terreurniveau in België is vanwege de aanslagen verhoogd naar niveau 4. Er worden militairen naar Brussel gestuurd, de controle aan de Belgische grens wordt verscherpt en er gelden verscherpte veiligheidsmaatregelen voor het Belgische openbaar vervoer.

De stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn dinsdagmiddag om 16.00 uur weer open gegaan maar vanwege de versterkte beveiligingsmaatregelen waren er lange wachtrijen. Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad lag stil na de aanslagen dinsdagochtend.

Per station is maar één grote ingang open. Vele reizigers hadden al enige uren gewacht tot ze hun trein konden nemen maar vanaf half 5 kwam ook het forensenverkeer op gang. De NMBS heeft extra personeel ingezet omdat alle passagiers gefouilleerd moeten worden. Ook politie en militairen zijn volop aanwezig.

De Brusselse luchthaven nabij Zaventem blijft ook woensdag gesloten. Er zullen geen vliegtuigen landen of opstijgen, zo maakte de topman van het vliegveld, Arnaud Feist dinsdagmiddag bekend.

Het vliegveld bekijkt of wellicht donderdag de luchthaven weer open gaat. Sinds de aanslagen dinsdagochtend was de luchthaven gesloten. Zeshonderd vluchten stonden gepland, zei Feist.

Ryanair zal de op Zaventem geplande vluchten van woensdag vanuit Charleroi uitvoeren. Dinsdag werden alle Ryanair-vluchten op Zaventem geannuleerd. Klanten die geboekt hebben om te vliegen vanuit Zaventem op woensdag, moeten dus naar de luchthaven van Charleroi.

Grote drukte bij station Brussel-Noord. De stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn dinsdagmiddag om 16.00 uur weer open gegaan maar vanwege de versterkte beveiligingsmaatregelen zijn er lange wachtrijen. Beeld
Grote drukte bij station Brussel-Noord. De stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord zijn dinsdagmiddag om 16.00 uur weer open gegaan maar vanwege de versterkte beveiligingsmaatregelen zijn er lange wachtrijen.Beeld
Militairen en politie bewaken het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad. Beeld anp
Militairen en politie bewaken het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, na de terreuraanslagen in de Belgische hoofdstad.Beeld anp

'Er werd rekening gehouden met aanslag'

Het Federaal Parket heeft dinsdag bekendgemaakt dat er afgelopen vrijdag vijf personen, inclusief Salah Abdeslam, zijn opgepakt tijdens een antiterreuractie. Amine Choukri en drie leden van het gezin dat Abdeslam onderdak bood, zijn eveneens opgepakt. Twee huiszoekingen vonden plaats in de Brusselse gemeente Molenbeek en een in Jette.

Belgische hoogwaardigheidsbekleders waarschuwden de afgelopen dagen over de aanhoudende terreurdreiging. Het Nieuwsblad concludeert dat bij de veiligheidsdiensten en binnen de regering met een nieuwe aanslag rekening werd gehouden.

'We moeten zeer waakzaam blijven', zei de chef van de Belgische staatsveiligheid, Jaak Raes, naar aanleiding van de arrestatie van Salah Abdeslam. 'We weten dat een aantal mensen mogelijk vanuit Syrië met een plan tot aanslag op weg is naar West-Europa, om vanuit die jihadimentaliteit schade toe te brengen aan de Westerse democratie.'

De Belgische federaal procureur Fédéric van Leeuw zei gisteren. 'Het feit dat we gestoot zijn op buitenlandse strijders die gewapend waren met zware oorlogswapens is natuurlijk reden tot bezorgdheid', zegt hij. 'Het is duidelijk dat die hier niet waren voor een picknick.'

Ook de Belgische ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken deden de afgelopen dagen vergelijkbare uitspraken.

Liveblog aanslagen Brussel

Bij verschillende aanslagen in de Belgische hoofdstad Brussel zijn vandaag meer dan tien doden gevallen. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Politie bij vliegveld Zaventem in Brussel vandaag. Beeld afp
Politie bij vliegveld Zaventem in Brussel vandaag.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden