'Honderden meisjes misbruikt door bendes in Oxford'

De autoriteiten in Oxford hebben jarenlang een oogje toegeknepen bij het seksueel misbruik van honderden meisjes door Brits-Pakistaanse bendes. Dat staat in een schokkend onderzoeksrapport over het jongste seksschandaal in Groot-Brittannië.

Een student loopt langs een campus in Oxford. In de omgeving zouden honderden meisjes zijn misbruikt. Beeld ap

In een reactie heeft premier David Cameron vandaag voorgesteld om deze 'cultuur van ontkenning' te bestrijden door sociaal werkers en politieagenten die laks optreden strafrechtelijk te vervolgen.

Het misbruik in de universiteitsstad, aan het licht gebracht door onderzoeksjournalisten van The Times, staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn ook honderden meisjes in steden als Rotherham, Rochdale, Bradford, Bristol en Derby het slachtoffer geworden van pooiers die vrijwel allemaal een afkomstig bleken te zijn uit allochtone kringen.

Volgens Cameron ligt een 'krom gevoel van politieke correctheid' aan de grondslag van dit systematisch wegkijken van de diverse instanties. De etnische afkomst van de daders lag erg gevoelig.

Seksslaven

Uit het Oxford-onderzoek is gebleken dat tussen de drie- en vierhonderd meisjes in de leeftijd van elf tot zeventien jaar in handen van loverboys waren gevallen. Ze werden doorgaans gebruikt als prostituees, waarbij leegstaande flats, pensions en kerkhoven dienden als locaties. Het misbruik besloeg een periode van vijftien jaar. Zes meisjes werden gevangen gehouden als seksslaven, waarbij het misbruik grensde aan marteling. Een groot deel van meisjes stond onder toezicht van jeugdzorg.

Door hun problematische achtergrond waren ze makkelijk te manipuleren. Het falen van de autoriteiten had deels te maken met incompetentie en het langs elkaar heen werken. Maar er bleek ook een gevoel te heersen dat de 'moeilijke meisjes' het aan zichzelf te danken hadden, omdat ze 'verkeerde beslissingen' namen. Dienders en sociaal werkers gingen ervan uit dat de meisjes uit eigen wil toestemming hadden gegeven voor hun seksuele activiteiten.

In een politieverslag werd een verhouding tussen een 13-jarig meisje en een oudere man omschreven als een 'leeftijdsgeschikte verhouding'. Twee jaar geleden kwam de zaak volop in de publiciteit toen zeven pooiers, vijf van Pakistaanse en twee van Oostafrikaanse komaf, celstraffen van twaalf tot twintig jaar kregen wegens verkrachting, vrouwenhandel en het uitvoeren van een illegale abortus.

De Bodleian-bibliotheek van de universiteit van Oxford. Beeld AFP

Gedrogeerd

Tijdens een vier maanden durende zaak in de Old Bailey bleek dat de meisjes vaak werden gedrogeerd alvorens te worden misbruikt, soms groepsgewijs. Dat gebeurde niet zelden op sadistische wijze. Sommige meisjes liepen verwondingen op, waaronder brandwonden. Door de houding van de politie kon het misbruik jarenlang doorgaan. Dat het kon gebeuren in de beroemde stad met 'de dromende kerkspitsen', is als een schok ervaren. 'Als het in Oxford kan gebeuren, dan kan ik geen stad bedenken waar het niet kan gebeuren,' zei de leider van het politieonderzoek ten tijde van het proces.

Het gebeurde echter in een wijk waar toeristen zelden zullen komen. De omgeving van Cowley Road, net ten zuidoosten van de stad, is een achterbuurt als elke andere, met kebabzaken, gokkantoren, goededoelenwinkels, makelaars en goedkopere studentenhuizen. Het meest omvangrijke misbruikaffaire tot nu toe vond plaats in Rotherham, waar liefst 1400 meisjes zouden zijn misbruik. Zowel de politiecommissaris als het gemeentebestuur zijn daar inmiddels afgetreden. Deze stad staat nu onder curatele van de rijksoverheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden