Honderden mafiosi dreigen vrij te komen

Het voorarrest van de 41 mafiosi die verdacht worden van de moord op anti-mafiarechter Falcone, is donderdag met anderhalf jaar verlengd....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Na de moorden in 1992 op de rechters Falcone en Borsellino werden veel mafiosi spijtoptant. Dank zij hen zaten vóór het eind van dat jaar honderden van hun ex-maten achter de tralies. De maximumtermijn van het voorarrest, die ingaat zodra de verdachte in staat van beschuldiging is gesteld, was toen nog negen jaar. De termijn werd in augustus ingekort tot drie jaar. Dat gebeurde in het kader van een parlementair offensief tegen vermeend machtsmisbruik door de onderzoeksrechters.

Een rechter in Caltanissetta, waar het proces-Falcone wordt gevoerd, heeft alarm geslagen over de dreigende vrijlating van levensgevaarlijke mafiosi. Volgens hem kunnen ruim duizend mafiosi van de nieuwe wet profiteren als er niets gedaan wordt.

De processen verlopen tergend traag want er zijn te veel zaken en te weinig rechters, de advocaten rekken met allerlei foefjes tijd, honderden getuigen moeten worden gehoord, en de getuigen en verdachten moeten vaak ook in andere zaken voorkomen.

De opperste mafiabaas Totò Riina, die in januari 1993 werd gegrepen, heeft al vier keer levenslang gekregen. Er lopen nog twaalf andere processen tegen hem. Hij staat er op alle zittingen van al zijn processen bij te wonen. Daar heeft hij een dagtaak aan. Dagelijks vliegt de politie hem per helikopter van de ene rechtszaal naar de andere. Een proces kan alleen maar doorgaan als Riina 'vrij' is, en hij is bijna altijd bezet. Daardoor zijn er bijvoorbeeld in het proces-Falcone maar vijf zittingen per maand.

Deze week moesten vijftien leden van de mafia van Calabrië worden vrijgelaten door tijdgebrek van de rechter. In 1991 vaardigde de zesde regering-Andreotti tegen 43 mafiabazen die het Hof van Cassatie had laten gaan, nieuwe arrestatiebevelen uit. Daarmee wil Andreotti nu aantonen dat hij hard tegen de mafia is opgetreden.

Het ministerie van Justitie studeert op maatregelen. De kans dat die ook worden uitgevoerd, is gestegen nu het Constitutionele Hof het beroep heeft afgewezen dat Felipe Mancuso had aangetekend tegen zijn afzetting als minister van Justitie door een motie van wantrouwen in oktober. Mancuso was een gezworen vijand van de rechters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden