Honderden Limburgse vmbo-leerlingen krijgen geen diploma door fouten van hun school

De eerste examenfeesten waren al gehouden en veel leerlingen van VMBO Maastricht verheugden zich al op de vakantie en een vervolgopleiding. Het blijkt allemaal te vroeg gejuicht: hun school heeft zulke grote fouten gemaakt dat de Onderwijsinspectie de examens van alle 354 leerlingen ongeldig heeft verklaard. Nooit eerder nam de toezichthouder zo’n zwaar besluit.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Ouders van gedupeerde leerlingen in Maastricht, vrijdagavond.  Beeld Harry Heuts
Ouders van gedupeerde leerlingen in Maastricht, vrijdagavond.Beeld Harry Heuts

‘Verschrikkelijk verdrietig voor deze leerlingen en hun ouders’, zei minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) vrijdagmiddag nadat VMBO Maastricht de leerlingen en ouders vrijdag telefonisch van het slechte nieuws op de hoogte had gebracht.

De school, die is gevestigd op twee locaties in Maastricht, belooft samen met de inspectie er alles aan te doen om leerlingen voor wie dat mogelijk is, alsnog te laten slagen, schrijft Slob in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Maar op basis van wat we nu weten, moeten we er ernstig rekening mee houden dat deze mogelijkheden voor het overgrote deel van de leerlingen helaas zeer beperkt zijn.’ Volgens het persbureau ANP willen veel ouders een advocaat in de arm nemen.

Boos en vol ongeloof kwamen leerlingen en ouders vrijdagavond naar de informatieavond in congrescentrum Mecc in Maastricht. Onder hen Sabine Huijen-Lemmens, wier zoon Lars het slechte nieuws vrijdag te horen kreeg. Ze was juist zo trots dat het Lars gelukt was ‘met zevens en achten’ zijn examen te halen. ‘Terwijl hij door de ernstige ziekte van zijn vader een heel zwaar schooljaar heeft gehad.’

Hugo Warnier, vader van een van de gedupeerde leerlingen, staat de pers te woord in Maastricht.  Beeld Harry Heuts
Hugo Warnier, vader van een van de gedupeerde leerlingen, staat de pers te woord in Maastricht.Beeld Harry Heuts

In zijn brief schrijft minister Slob dat er, een dag nadat Lars en zijn 353 jaargenoten te horen hadden gekregen of zij waren geslaagd, bij de onderwijsinspectie een tip binnenkwam van een klokkenluider. Die beweerde dat een leerling van VMBO Maastricht niet had voldaan aan de eisen van het schoolexamen – het deel van het examen dat door de school zelf wordt uitgevoerd.

Onderzoek van de inspectie wees uit dat het geen incident betrof. ‘Op de twee scholen van VMBO Maastricht is sprake van ernstige tekortkomingen als gevolg van onverantwoord handelen door het bevoegd gezag op de scholen’, schrijft Slob. Omdat er bij alle leerlingen minimaal één onderdeel van het schoolexamen ontbreekt, zijn alle examens ongeldig verklaard. De school is per direct onder verscherpt toezicht gesteld.

Er heerst al enige tijd grote organisatorische onrust bij LVO-Maastricht, de onderwijskoepel waar VMBO Maastricht onderdeel van uitmaakt. Wegens teruglopende leerlingaantallen is er een grote reorganisatie gaande waarbij er voor 125 docenten een baan bij anders scholen in de regio wordt gezocht. Ook vertrokken er de afgelopen maanden drie schooldirecteuren bij de koepel.

‘Het hele jaar was het daardoor chaos op de school’, zegt Sabine Huijen-Lemmens. ‘Er vielen steeds lessen uit omdat er te weinig leraren waren. Dan moesten de kinderen later ineens lange dagen maken om stof in te halen.’

School werkt aan ‘plan van aanpak’

De school zegt nu ‘met man en macht’ te werken aan een individueel plan van aanpak voor elke leerling. Probleem daarbij is dat wanneer het schoolexamen niet voldoende is afgerond, ook direct het centraal schriftelijk examen ongeldig wordt verklaard.

Over die gang van zaken, die ook wordt uitgelegd in een document van de Onderwijsinspectie, was vrijdagavond bij ouders en leerlingen veel verontwaardiging. ‘Vanuit de zaal werd voorgesteld alle kinderen die hun centraal schriftelijk voldoende hebben gemaakt, nu gewoon te laten slagen’, zegt vader Hugo Warniers, wiens dochter Ingrid ‘met heel mooie punten’ was geslaagd. Maar de onderwijsinspectie zei volgens Warniers dat zo’n actie tegen de regels is en niet uit te leggen aan scholen in de rest van het land.

Warniers: ‘Volgens mij is dat heel goed uit te leggen. Dit zijn kinderen in de bloei van hun leven, die straks een jaar over moeten doen omdat hun school fouten heeft gemaakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden