Honderden kilometers file op Franse wegen

Het vakantieverkeer op de snelwegen in Frankrijk heeft zaterdag op veel plaatsen stilgestaan. Op het hoogtepunt van de drukte, rond 12.30 uur, stond in totaal 550 kilometer file...

ANP

Dat heeft de ANWB gemeld. Het is zaterdag de drukste dag van het jaar in Frankrijk, ook wel zwarte zaterdag genoemd.

De drukte is vergeleken met vorig jaar iets minder, aldus de Nederlandse automobielorganisatie. Toen stond rond het middaguur ongeveer 650 kilometer file op de Franse autowegen.

Het grootste knelpunt in Frankrijk was de A10 van Parijs richting Bordeaux. Rond het middaguur stond daar 64 kilometer stilstaand verkeer bij Poitiers. Op de A7, de Autoroute du Soleil, was het minder druk dan verwacht. Het lijkt er op dat automobilisten die route massaal hebben gemeden.

Dit weekeinde begon voor de mensen in de regio rond Parijs de vakantie. Velen gingen per auto naar het zuiden. De drukte begon zaterdag al vroeg. Rond half zeven signaleerde de ANWB reeds de eerste opstoppingen op de A7 ten zuiden van Lyon. Ook op de A10 richting Bordeaux was het druk alsmede op de A63 naar de Frans-Spaanse grensovergang Biaritou. Bovendien werd de A31 Luxemburg-Beaune anderhalf uur afgesloten in verband met een ongeval.

In Oostenrijk ontstond even na middernacht al een file voor de Tauerntunnel op de A10. Zaterdagochtend was de rij al aangegroeid tot een lengte van meer dan 20 kilometer en bedroeg de wachttijd meer dan drie uur. Ook op de A10 Villach richting Salzburg bleef het de hele dag filerijden. In Zwitserland veroorzaakte vakantieverkeer lange files op snelwegen naar Italië, in Duitsland liep het verkeer vast op de A8 Munchen-Salzburg.

Voor miljoenen Europeanen begon dit weekeinde de vakantie. In Nederland gaan dit weekeinde ongeveer een miljoen mensen op vakantie, van wie de helft naar het buitenland vertrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden