'Honderden Irakezen gedood bij gevecht Najaf'

Ongeveer 650 Irakezen zijn gedood bij de stad Najaf, volgens een Pentagon-medewerker. Zij zouden een Amerikaanse eenheid hebben aangevallen....

ReutersAP en AFP

Een zandstorm heeft een verdere opmars van de grondtroepen naar de Iraakse hoofdstad zo goed als onmogelijk gemaakt.

In de zuidelijke stad Basra is mogelijk een opstand uitgebroken tegen Iraakse legereenheden die nog trouw zijn aan Saddam Hussein. 'Er zijn eerste aanwijzingen dat het begonnen is en we willen er graag van profiteren', zei de Britse chef-staf Peter Wall gisteravond in het Centrale Commandocentrum in Qatar.

De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft de burgers van Basra afgeraden in opstand te komen. Ze lopen volgens hem de kans te worden doodgeschoten, omdat de Britse militairen rond de stad nog onvoldoende bescherming kunnen bieden. Soldaten zouden al op opstandige burgers hebben geschoten, meldt de BBC.

Ook de belangrijkste shi'itische oppositiegroep van Irak, Sciri, heeft vanuit Iran bevestigd dat een opstand is uitgebroken. De Iraakse minister van Informatie Sahhaf ontkende het.

Het Britse leger heeft Basra als 'militair doel' aangemerkt, terwijl eerder een omsingeling van de stad afdoende werd geacht. Rond de door shi'ieten bewoonde havenstad hebben dinsdag hevige gevechten gewoed. Zeker twintig Irakezen zijn daarbij gedood en een belangrijk lid van Saddams Ba'ath-partij is er gearresteerd.

Op tachtig kilometer van Bagdad heeft de Derde Infanterie Divisie van het Amerikaanse leger met kanonnen de linies van de Republikeinse Garde onder vuur genomen. Ook heeft de luchtmacht bombardementen uitgevoerd. Maar in de loop van de dag zijn gevechtsvluchten wegens het slechte weer afgelast. De Amerikanen zijn slechts tien kilometer opgerukt.

Bagdad, maar ook het zuiden van Irak, werd geteisterd door veel wind, regen en onweer. 'Het weer beïnvloedt de ontwikkelingen op het slagveld', zei generaal-majoor Victor Renuart in Qatar. Op sommige plaatsen bedroeg het zicht niet meer dan vijf meter.

Na dagenlange gevechten zijn dinsdag zowel de stad Nassiriyah aan de Eufraat als de haven Umm Qasr aan de Perzische Golf in handen gekomen van de Brits-Amerikaanse troepenmacht. Umm Qasr wordt nu in gereedheid gebracht voor afmerende schepen met hulpgoederen. De bruggen over de Eufraat in Nassariyah bieden de grondtroepen een alternatieve route naar Bagdad.

Vierduizend Amerikaanse mariniers hebben zich een weg gevochten door Nassariyah. Eenmaal de Eufraat overgestoken passeerden ze kapotgebombardeerde bussen en andere voertuigen met daaromheen de lichamen van zeker dertig dode Irakezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden