Honderden illegalen melden zich op Italiaanse eilanden

Sedert dit weekeinde overspoelt een golf illegalen de kusten van het Italiaanse eilandje Lampedusa en van Sicilië. Tussen zaterdagavond en maandagmiddag werden in totaal duizend vluchtelingen opgepikt door de Italiaanse kustwacht....

In het opvangcentrum op Lampedusa, berekend op 190 personen, is een crisissituatie ontstaan nu daar meer dan 800 mensen bijeen zijn gebracht. Het akkoord dat minister-president Silvio Berlusconi eind verleden maand met de Libische leider Kadhafi sloot om de stroom in te dammen, lijkt van geen kanten te werken.

Door de gunstige weersomstandigheden en het heldere zicht is een overtocht per vlot of drijvende doodkist over de Middellandse Zee van Noord-Afrika naar de zuidelijkste Italiaanse eilanden dezer dagen een iets minder hachelijke onderneming dan gewoonlijk. Daar maken talrijke wanhopigen die zich aan de kusten van Libië en Tunesië hebben verzameld blijkbaar gebruik van. Zaterdagavond arriveerde er een schuit met 100 opvarenden op Lampedusa, die zondag werd gevolgd door een boot van 25 meter lengte aan boord waarvan zich 486 vluchtelingen bevonden. De opvarenden vertelden dat zij Pakistanen en Palestijnen waren, maar of dat waar is weet niemand.

Even later onderschepte de kustwacht van Lampedusa een halve zeemijl bezuiden het eiland een boot met 169 mensen aan boord. Zondagavond landde bij Marzameni, nabij Siracusa op Sicilië, een vlot met circa 130 personen, onder wie vijf zwangere vrouwen en zeven kinderen, die zeiden dat zij uit Eritrea en Somalië afkomstig waren. De Tunesische kustwacht hield zondagavond een scheepje aan met 400 zielen aan boord, onmiskenbaar ook onderweg naar Italië.

Zoveel vluchtelingen kunnen de reguliere opvangcentra op Sicilië en Lampedusa niet verwerken. De prefect van Siracusa besloot daarom gisteren honderd mensen, die al eerder deze maand waren gearriveerd, maar heen te zenden, met het verzoek Italië binnen vijf dagen te verlaten.

De Italiaanse en de Libische regering kwamen eind verleden maand overeen het probleem van de illegale vluchtelingen gezamenlijk te gaan aanpakken, onder meer door gezamenlijk te land, ter zee en in de lucht te gaan patrouilleren. Omdat dat blijkbaar niet werkt heeft het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren opnieuw de druk op Libië opgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden