Honderden doden in Haïti en Dominicaanse Republiek

Het dodental van de overstromingen in Haïti en de Dominicaanse Republiek, is woensdag gestegen. In de Dominicaanse Republiek vielen minstens 259 doden en in Haïti is het totaal aantal doden volgens de laatste officiële schattingen 375...

ANP

Volgens de autoriteiten behoort de grensregio van beide landen op het Caribisch eiland Hispaniola tot de zwaarst getroffen gebieden door de aanhoudende regen. Inwoners van de Dominicaanse Republiek spreken over de grootste natuurramp in honderd jaar.

De Dominicaanse grensplaats Jimanì is grotendeels verwoest door de stromen water en aardverschuivingen. De meeste slachtoffers werden in hun slaap verrast. In het gebied rond Jimanì viel 25 centimeter water in 24 uur tijd.

In Haïti is de stad Fond Verettes met 40.000 inwoners zwaar getroffen. Amerikaanse en Canadese troepen in Haïti helpen mee bij de reddingswerkzaamheden.

Behalve het belastingkantoor en het rechtbankgebouw zijn zeker 540 huizen vernietigd of verdwenen onder de modder. Minstens 3000 mensen zijn aangewezen op noodhulp, aldus de Verenigde Naties.

Ook op het oostelijk van Hispaniola gelegen Puerto Rico is uitzonderlijk veel regen gevallen. Tientallen Portoricanen zochten hun toevlucht in noodopvangcentra, meldden lokale media.

De Verenigde Naties hebben woensdag een team hulpverleners naar Haïti gestuurd om de overlevenden van het natuurgeweld bij te staan. Volgens een voorlopig rapport van het Bureau voor Coördinatie van Humanitaire Zaken van de VN (OCHA) zijn door het noodweer op het Caraïbische eiland 850 mensen gewond geraakt en hebben er ruim 7000 dringende behoefte aan humanitaire hulp.

Volgens een woordvoerder van OCHA is er vooral een 'enorme behoefte' aan tenten, dekens en voedsel. Veel mensen zijn dakloos geworden en verblijven noodgedwongen bij hun families.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN gaat zorgen voor de distributie van voedselhulp. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de VN-kinderorganisatie Unicef zijn bij de hulpoperatie betrokken. Met de VN-missie gaan bovendien twee medewerkers van Artsen zonder Grenzen mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden