Honderden doden door zware aardbeving in Algerije

Door een zware aardbeving in het noorden van Algerije woensdagavond zijn 770 mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden bedraagt ongeveer 6100, melden de Algerijnse autoriteiten...

De verwachting is dat het dodental nog zal stijgen omdat nog honderden mensen bekneld zitten in de puinhopen van ingestorte gebouwen in de plaatsen Boumerdes, Raghaia, Rouiba, Thenia en Dergana.

In en rond de hoofdstad Algiers vielen zeker 200 doden. Verscheidene gebouwen zouden zijn verwoest. President Abdelaziz Bouteflika heeft onmiddellijk een crisiscomité in werking gesteld. Bouteflika ging later naar de plaats Bouermes.

Het epicentrum van de beving, die volgens het Amerikaans Nationaal Aardbeving Informatie Centrum een kracht had van 6,7 op de schaal van Richter, lag 70 kilometer ten oosten van Algiers nabij de stad Thenia. De industriestad Rouiba, ten oosten van Algiers, werd dan ook zwaar getroffen door de beving. Ooggetuigen meldden dat gebouwen als kaartenhuizen in elkaar stortten.

De elektriciteit viel in het grootste deel van de stad uit, waardoor reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt. De bevolking in het getroffen gebied werd in de loop van de nacht nog opgeschrikt door verscheidene naschokken.

De Nederlandse ambassade in Algerije onderzoekt nog of er Nederlanders zijn getroffen, zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de gegevens van het ministerie wonen er negentien Nederlanders in Algerije. Overzicht over hun toestand ontbreekt tot nu toe. Het personeel van de ambassade in Algiers is volgens de woordvoerster in veiligheid.

De aardbeving van donderdag was zo krachtig, dat die ook in Spanje was te voelen. Op het eiland Mallorca brak paniek uit. Veel mensen vluchtten hun huizen uit.

Algerije is de afgelopen vijftig jaar al meerdere keren getroffen door zware aardbevingen. Noordelijk Afrika is een geologisch onstabiele regio. Alleen al in Algerije zijn er volgens wetenschappers bijna honderd plaatsen die potentieel het epicentrum kunnen worden van een beving. Een overzicht van de zwaarste bevingen van de afgelopen jaren:

September 1954: De stad Orleansville, in het noorden van Algerije, wordt twee keer in een week getroffen door zware bevingen. In totaal komen 1400 mensen om het leven en raken 14.000 inwoners gewond. De stad wordt herbouwd en krijgt de naam El-Asnam.

Oktober 1980: El-Asnam wordt van de aardbodem gevaagd door een beving van 7,5 op de schaal van Richter. Daarbij vinden 3000 mensen de dood, en raken er 8000 gewond. Enkele honderden duizenden worden dakloos. El-Asnam wordt opnieuw herbouwd, maar op een andere plek en krijgt de naam Chlef.

Oktober 1989: Circa dertig mensen komen om bij een beving in de regio Tipaza, ongeveer 70 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers. Meer dan vierhonderd inwoners raken gewond en 50.000 verliezen hun huis. De beving meet 6 op de schaal van Richter.

Augustus 1994: De regio Mascara, in het westen van Algerije, wordt getroffen door een beving van 5,6 op de schaal van Richter. Daarbij komen 172 mensen om het leven en raken er bijna driehonderd gewond.

December 1999: Er vallen 28 doden in het noordwesten van Algerije bij een beving van 5,8 op de schaal van Richter. Ongeveer 175 mensen raken gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden