‘Honderden’ doden door Katrina

De orkaan Katrina heeft wellicht een paar honderd levens geëist. Volgens een woordvoerder van de stad Biloxi aan de kust van Mississippi loopt het aantal slachtoffers ‘in de honderden’....

Van onze correspondent Jan Tromp

Eerder had de gouverneur van de staat, Haley Barbour, als verwachting uitgesproken dat het dodental in Mississippi zal oplopen naar tachtig. Volgens de woordvoerder van Biloxi zijn er veel meer doden. Veel inwoners van de kustplaats zouden zijn verrast door een vloedgolf van negen meter hoog. De burgemeester van Biloxi, A.J. Holloway, sprak dinsdagochtend over ‘onze eigen tsunami’.

Ook over de schade in de staten Louisiana, Mississippi en Alabama lopen de schattingen nog sterk uiteen. De bedragen die rondgaan variëren van 9 tot 26 miljard dollar.

Dinsdag werd in elk geval duidelijk dat Mississippi zwaar heeft moeten betalen voor het feit dat Katrina maandag op het laatste moment voor de kust van New Orleans in Louisiana 25 kilometer naar het oosten afboog. Gouverneur Barbour zei gisteren dat zijn staat was getroffen door ‘een vat vol bakstenen’.

Een dag na de orkaan is gisteren een begin van een balans opgemaakt. Reddingsploegen en andere hulpverleners konden weer naar buiten, vaak per boot, om mensen uit een benarde situatie te bevrijden en om een eerste inventarisatie van de schade op te maken.

In Mississippi staan huizen tot tien kilometer landinwaarts onder water. Veel mensen in het dunbevolkte gebied waren gedwongen de nacht op het dak van hun huis door te brengen.

De toestand in het centrum van New Orleans is gisteren nijpend geworden doordat een gedeelte van een dijk doorbrak. Straten in het beroemde French Quarter kwamen alsnog blank te staan. Autoriteiten zeiden dat het weken kan duren voor de evacués naar huis mogen. Op de meeste plaatsen is geen elektriciteit en water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden