Update

'Honderden doden' bij invallen leger in Morsi-kamp

Bij de ontruiming van twee protestkampen in de Egyptische hoofdstad Caïro is donderdag een nog onbekend aantal doden gevallen. Het ministerie van Gezondheidszorg meldde 15 doden en 203 gewonden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn onder de doden 5 agenten. De Moslim Broederschap spreekt echter van honderden doden en negenduizend gewonden.

Mohammed el-Beltagy, een van de leiders van de Broederschap, zei dat het dodental is opgelopen tot 300. Hij heeft politieagenten en militairen opgeroepen om in opstand te komen tegen hun bevelhebbers. De Egyptische bevolking moet volgens hem de straat op om te tonen dat ze het absoluut niet eens zijn met de ontruiming van de tentenkampen van de betogers.

'Oh, volk van Egypte, uw broeders zijn op het plein. Houdt u uw mond totdat de genocide voltooid is?', zei El-Beltagy, die door de autoriteiten wordt gezocht voor het aanzetten tot geweld.

Over het dodental bestaat dus grote onduidelijkheid. Een journalist van de Egypt Independent telde 42 doden in het veldhospitaal van Rabaa en twitterde een schokkende foto als bewijsmateriaal.

Machinegeweren
Bij de ontruiming van de twee kampen werd grof geweld niet geschuwd. Er is onder meer gebruik gemaakt van pantservoertuigen en traangas. Journalisten hoorden het geluid van machinegeweren. Ook op amateurbeelden is het geluid van geweervuren te horen.

Honderden mensen zijn gearresteerd. Een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat zich onder de arrestanten ook leiders van de Moslim Broederschap bevinden.

Om demonstraties in andere plaatsen te voorkomen zijn de treinen daarnaartoe stilgelegd. Toch heeft dat niet kunnen voorkomen dat er in steden als Suez, Alexandrië en Aswan protesten zijn uitgebroken. Op Twitter wordt gemeld dat op verschillende plaatsen koptische kerken in brand zijn gestoken. Ook scholen en politiebureaus zouden doelwit zijn.

De woordvoerder van de Moslim Broederschap, Gehad al-Haddad, noemt de actie van het leger op Twitter 'een bloedige poging om alle oppositionele stemmen tegen de militaire coup te verpletteren.' De partij heeft opgeroepen nieuwe sit-ins te organiseren uit protest tegen de ontruimingen van de kampen.

Actie

De aanhangers van de afgezette president Morsi, die uit de Moslim Broederschap is voortgekomen, voeren al zes weken actie bij de Rabaa al-Adawiya-moskee en de Universiteit van Caïro. Het leger had al eerder gedreigd de kampen te ontruimen, maar stelde dat begin deze week nog uit om bloedvergieten te voorkomen. De aanhangers van de ex-president, die zelf sinds zijn afzetting begin juli op een onbekende locatie wordt vastgehouden, willen met hun actie hun eis kracht bijzetten dat Morsi terugkeert als president.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Veiligheidstroepen staan naast gearresteerde Morsi-aanhangers Beeld epa
Veiligheidstroepen staan naast gearresteerde Morsi-aanhangersBeeld epa
Ontruiming kamp-Morsi. Beeld reuters
Ontruiming kamp-Morsi.Beeld reuters
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
Morsi-aanhangers protesteren bij de Rabaa al-Adawiya moskee. Beeld epa
Morsi-aanhangers protesteren bij de Rabaa al-Adawiya moskee.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden