Honderden doden bij grote legeractie tegen Oegandese rebellen

Oeganda, Zuid-Soedan en Congo trekken al maand gezamenlijk op tegen kindsoldaten...

Van onze verslaggever Rolf Bos

AMSTERDAM Wij gaan winnen, zei de Oegandese president Yoweri Museveni daags na het begin van de grootscheepse aanval. Op 14 december begonnen de legers van Oeganda, Zuid-Soedan en Congo gedrieën een militaire actie in het noordoosten van Congo tegen de rebellen van Joseph Kony.

Diens Verzetsleger van de Heer had even eerder geweigerd nog langer te praten over vrede. Kony en zijn kindsoldaten, die al twee decennia het noorden van Oeganda, het zuiden van Soedan en het noordoosten van Congo onveilig maken, trokken opnieuw de jungle van Congo in.

Voor president Museveni was de maat vol. Opnieuw stuurde hij zijn soldaten achter de zelfbenoemde messias Kony aan, ditmaal gesteund door soldaten van Congo en het semi-autonome Zuid-Soedan. Museveni beloofde dat operatie Lightning Thunder snel tot een succesvol einde zou worden gebracht en dat de mysterieuze Kony snel gedood zou worden.

Het mocht niet zo zijn. Kony wist, vlak voordat de Oegandese helikopters en MIG21-straaljagers een verassingsaanval uitvoerden op zijn kamp in het Garamba Park, weg te komen, waarschijnlijk omdat hij over apparatuur beschikte waarmee hij gesprekken van piloten kon afluisteren.

Inmiddels zijn we een maand verder. Een al dan niet dode Kony – verantwoordelijk voor jarenlange terreur in Noord-Oeganda, de ontvoering van tienduizenden kinderen en tegen wie een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof loopt– is nog steeds niet aan de wereld getoond.

Bij dit soort gewapende acties tussen leger en rebellen is in Afrika altijd de burgerbevolking slachtoffer. De (kind)soldaten van Kony zijn sinds de gezamenlijke aanval van de Oegandese, Zuid-Soedanese en Congolese legers weer volledig op oorlogspad. Ze proberen de soldaten van Museveni te ontwijken en richten zich op de burgers, op jacht naar voedsel, vrouwen en kinderen. Voedsel om te eten, vrouwen om te verkrachten, kinderen om te ontvoeren en te hersenspoelen tot collega-soldaatje.

Alleen al in de kerstweek zouden ze meer dan 270 Congolese burgers gedood hebben. In Faradje, een Congolese stad nabij het drielandenpunt Oeganda, Congo en Soedan, werden tijdens de twee Kerstdagen 150 inwoners vermoord. Ook werden 80 vrouwen en meisjes verkracht, en tientallen kinderen ontvoerd.

In totaal zijn in een maand tijd meer dan 500 mensen gedood door de rebellen van Kony en zijn 100 duizend Congolezen voor de strijd op de vlucht geslagen.

De Oegandese legerleiding blijft optimistisch. In Oegandese kranten zeggen generaals dat ze overlevingsartiest Kony ‘nu snel’ te pakken zullen hebben. Maandag doodde het leger twee rebellen, waarmee het totaal aantal gedode opstandelingen op 38 staat.

De Oegandese kranten laten geen detail onvermeld. Ook werden maandag twee geweren, vier volle magazijnen patronen, een laptop, zakken rijst, een verrekijker, documenten, zeep en een inktfles buitgemaakt. Van Kony zelf vooralsnog echter geen spoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden