nieuws

Honderden coronapatiënten zitten thuis met zuurstof en komen niet terug in de cijfers

Honderden coronapatiënten zitten met een zuurstoffles thuis en krijgen daar de benodigde zorg. Ziekenhuizen houden hen op afstand in de gaten. Deze patiënten komen niet terug in de landelijke ziekenhuiscijfers.

Een medewerker van de covid-afdeling in het HMC Westeinde. Beeld ANP
Een medewerker van de covid-afdeling in het HMC Westeinde.Beeld ANP

Het gaat om 600 patiënten van 15 ziekenhuizen, bevestigde een woordvoerder van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dit weekend. Die komen dus bovenop de 2.532 coronapatiënten die zondag in het ziekenhuis lagen, van wie 841 op de intensive care.

Zo ontstaat een ‘scheef beeld van de werkelijkheid’, zei ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer in een interview met Nieuwsuur. In het Zuid-Hollandse Albert Schweitzer Ziekenhuis dat hij bestuurt ‘heerst onbegrip’ na de aangekondigde versoepelingen door het kabinet, gebaseerd op de ziekenhuiscijfers. Dertig patiënten worden thuis behandeld.

Vorige week besloot het kabinet tot versoepelingen per 28 april, met onder meer als argument dat de modellen van de ontwikkeling van de ziekenhuiscijfers dat toelieten.

Dat er opeens 600 coronapatiënten bij komen, doet het beeld niet volledig kantelen, zegt een woordvoerder van het LCPS. ‘Mensen die thuis worden behandeld, drukken veel minder op de zorg en ontlasten de ziekenhuizen. De situatie is nu slecht, maar was nog veel zorgwekkender geweest als er plek gemaakt moest worden voor deze patiënten.’ De cijfers zijn in Den Haag bekend, zegt de woordvoerder. ‘Beleidsmakers hebben ze zeker in het achterhoofd’.

De cijfers staan niet haaks op de versoepelingen, aldus het LCPS. ‘Van de avondklok en de éénbezoekersregeling hebben we niets teruggezien in het aantal besmettingen en opnames. Daar kun je mensen dus best hun vrijheid teruggeven. Maar wij zijn tegen versoepelingen die leiden tot meer besmettingen.’

Dat moet voorkomen worden. Ondanks de ontlasting die thuisbehandeling biedt, ziet het er weinig rooskleurig uit voor de ziekenhuizen. Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse ic-vereniging, maakt zich zorgen. Op Radio 1 zei hij over de toenemende besmettingen: ‘Het voelt raar om te versoepelen. Ik hoop dat er nog ergens een rode stopknop is.’

Vorige week meldde het LCPS dat ziekenhuizen reguliere zorg steeds verder afschalen. In meerdere ziekenhuizen worden alleen nog operaties verricht die binnen twee weken moeten plaatsvinden. Operaties die binnen zes weken moeten gebeuren worden in veel ziekenhuizen uitgesteld. Sommige hartoperaties vallen hier ook onder. Zonder thuisbehandeling had de reguliere zorg nog veel verder moeten worden afgeschaald.

Luscii-app

Coronapatiënten die op afstand worden gemonitord maken gebruik van de Luscii-app, waar ze twee keer per dag hun gegevens invoeren, zoals zuurstofwaarden. Ook worden ze gebeld. Ze beschikken over zuurstof, een bloeddrukmeter en een glucosemeter.

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch werden dit weekend 56 van de 103 coronapatiënten thuis behandeld met zuurstof. Het is niet zo dat patiënten worden weggestuurd of dat er geen plek is. ‘Een patiënt wordt alleen thuis behandeld als dat het beste is voor de patiënt’, zegt een woordvoerder. Als een patiënt ziekenhuiszorg nodig heeft, ‘dan wordt er plek gemaakt’.

Volgens de woordvoerder gaat de beslissing om iemand op afstand te behandelen in goed overleg met de patiënt. Daarbij wordt ook gekeken naar de woonsituatie en mogelijkheden voor mantelzorg. Behandeling op afstand door het ziekenhuis vond ook al voor de pandemie plaats. ‘Maar dat is nu in een stroomversnelling gekomen’. Mensen die intensieve zorg nodig hebben, worden nooit thuis behandeld.

In de dagelijkse coronacijfers die het ziekenhuis zelf publiceert, tellen de thuispatiënten wel mee. Het LCPS, dat zich normaal gesproken bezighoudt met de patiëntenspreiding over de ziekenhuizen, overweegt nu om de thuispatiënten ook mee te tellen, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden