Honderden Chinezen opgepakt wegens corruptie

In China en andere landen zijn in de maanden juli tot en met november 428 Chinezen opgepakt omdat zij zich aan corruptie schuldig zouden hebben gemaakt. Dat gebeurde in het kader van de operatie 'Pak de vos', die deel uitmaakt van de grootschalige campagne van president Xi Jinping tegen corruptie, meldt het persbureau Xinhua op gezag van het ministerie van Openbare Veiligheid in Peking.

Redactie
Stationsplein in Peking. Beeld anp
Stationsplein in Peking.Beeld anp

Van de verdachten hebben zich er 231 vrijwillig bij de politie gemeld. 32 anderen waren al meer dan tien jaar op de vlucht. De Chinese autoriteiten hebben in zestig landen naar verdachten gezocht. Bij de zoektocht waren ook plaatselijke autoriteiten nauw betrokken. Vooral in West-Europa, Afrika en op eilanden in het zuiden van de Grote Oceaan waren Chinese opsporingsambtenaren actief. Het ministerie prijst Frankrijk en Australië om de hulp die zij hebben geboden.

De strijd tegen corruptie behoort tot de prioriteiten in het beleid van de Chinese autoriteiten. President Xi waarschuwde enkele maanden geleden dat omkopingspraktijken schadelijk zijn voor de Chinese Communististische Partij (CCP) en een bedreiging vormen voor zijn beleidsvoering.

Officieel liep de operatie 'Pak de vos' tot 1 december, maar onderminister Liu Jinguo van Openbare Veiligheid heeft verzekerd dat de aanpak van corrupte ambtenaren, politici en zakenlieden in het binnen- en buitenland zal doorgaan.

Corruption Perception Index
Deze index geeft aan de hand van cijfers een accuraat beeld van de mate van corruptie in allerlei landen wereldwijd. 'Nul' is synoniem voor erg corrupt, 'honderd' betekent 'erg schoon'. China eindigt op de honderdste plaats in de index, met een score van 36. Een score overigens die slechter is dan die in 2013, toen scoorde China veertig punten. Nederland eindigt op plek acht, met een score van 83.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden