'Honderden Al Qa'ida-leden gedood in felle strijd'

De VS hebben opnieuw versterkingen gestuurd naar Oost-Afghanistan. In Kabul zijn vijf ISAF-soldaten gedood. De ISAF-commandant wil meer vredessoldaten in Afghanistan....

ReutersAFP en AP

Bij de strijd in oostelijk Afghanistan zijn volgens Amerikaanse militaire woordvoerders tot dusver 'honderden' Taliban- en Al Qa'ida-strijders gedood. Volgens de Verenigde Staten is de tegenstander verzwakt, maar wordt er nog felle tegenstand geboden.

In de hoofdstad Kabul zijn gisteren twee Duitse en drie Deense soldaten van de internationale veiligheidsmacht ISAF gedood door een ongeluk met munitie. Vijf anderen raakten ernstig gewond.

De VS hebben de afgelopen dagen meer dan 200 nieuwe troepen naar Gardez gestuurd, vergezeld van meer dan twaalf gevechtshelikopters. Ook de Afghaanse krijgsheer Ismail Khan stuurt meer troepen naar het gebied. Minister van Defensie Rumsfeld zei in Washington dat de geallieerde troepen te maken hebben met de 'meest geharde elementen' van Al Qa'ida, maar voorspelde dat de uitkomst van de gevechten 'redelijk zeker' was: de strijders geven zich over of worden gedood.

Generaal Buster Hagenbeck, de Amerikaanse commandant van 'Operatie Anaconda' zei wel over informatie te beschikken dat de afgelopen dagen 600 tot 700 honderd strijders zich bij de in grotten verschanste Taliban- en Al Qa'ida-leden hebben gevoegd. 'We hebben informatie dat de plaatselijke fundamentalisten een heilige oorlog tegen de VS en hun coalitiegenoten hebben uitgeroepen', aldus Hagenbeck.

Afghaanse bondgenoten van de VS zeiden dit weekeinde al dat er 'duizenden' Al Qa'ida-strijders in de bergen zaten. Tot dusver zijn er acht Amerikanen en zeven Afghanen gedood in de strijd, en zijn er zeventig gewonden.

Dorpelingen in de omgeving van Gardez maakten zich zorgen over de vrouwen en kinderen die de verschanste buitenlandse Al Qa'ida-strijders hebben meegenomen. Ook Rumsfeld erkende dat zich familieleden onder de strijders kunnen bevinden.

Afghaanse strijders die terugkeerden van het front, zeiden dat de Al Qa'ida-strijders vanuit hun grotten uitvallen doen en zich daarna snel weer terugtrekken. 'Ze voeren een guerrilla-oorlog', zei Mohammed Yunis tegen persbureau Reuters. 'Ze hebben zich gesplitst in kleine groepjes en kennen het gebied goed.'

De Duitse kanselier Schröder noemde de dood van twee Duitse militairen in Kabul een 'tragisch ongeluk'. Hij beklemtoonde dat de soldaten niet door gevechtshandelingen zijn gedood. Het betrof een ongeluk bij de vernietiging van in beslag genomen munitie. De Deense premier Fogh Rasmussen verklaarde dat zijn land betrokken zal blijven bij de internationale strijd tegen terrorisme en de instabiliteit in Afghanistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden