Update

Honderden agenten minder in Den Haag en Amsterdam

AMSTERDAM - Politiekorpsen in Den Haag en Amsterdam krijgen de komende jaren minder geld, waardoor zij honderden agenten moeten inleveren. Dat blijkt uit een nieuwe verdeling van minister Opstelten van Justitie en Veiligheid.

Politieagent in Rotterdam © ANP

Het gaat om de korpsen Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Kennemerland en Gooi- en Vechtstreek. Andere korpsen krijgen er juist geld bij. Opstelten vindt dat de grote steden nu teveel geld krijgen ten opzichte van het platteland. Ondermeer in grensgebieden, waar relatief veel misdaad is, en gebieden met meerdere middelgrote gemeenten, is er nu nog een tekort aan agenten.

Volkskrant-verslaggever Kim van Keken noemt deze herverdeling logisch. 'Het platteland is al jaren achtergesteld. Dit is een logische herschikking die af en toe gewoon nodig is. Volgens Van Keken moeten we dit los zien van de door dit kabinet beloofde drieduizend extra agenten. 'Daarvan heeft Opstelten al toegegeven dat ze er niet gaan komen.'

Tevreden
Den Haag verwacht door het plan van Opstelten 200 agenten kwijt te raken, Amsterdam denkt het met 110 agenten minder te moeten doen. Deze korpsen krijgen nu wel meer tijd om de achteruitgang op te vangen: de bezuinigingen zijn vier jaar lang 1,5 procent minder. Alle andere 21 politiekorpsen krijgen er wel geld bij. Zij zijn echter niet allemaal tevreden, omdat sommige korpsen op meer geld hadden gehoopt.

Het plan om te schuiven met de sterkte van de korpsen komt van het vorige kabinet, maar door het huidige regeerakkoord is er 370 miljoen euro extra vrijgekomen. Daardoor zijn er in totaal meer agenten bijgekomen. Volgens een woordvoerder van minister Opstelten heeft Nederland nu de grootste operationele sterkte ooit, met in totaal 49.500 agenten.

Acht korpsen zouden al te ver op de plannen vooruit zijn gelopen en meer nieuwe mensen hebben aangenomen dan ze nu kunnen betalen. Toch zijn gedwongen ontslagen nergens aan de orde.

Herverdeling van de schaarste
Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP noemt het plan van Opstelten een 'herverdeling van de schaarste'. Er is al een tekort aan agenten, en er komt steeds meer vraag vanuit de samenleving bij, zegt Van de Kamp tegenover de NOS. 'Dat probleem los je op deze manier niet op. Je kunt niet zeggen: hetzelfde werk met minder mensen.'

Van de Kamp vindt dat de bezuinigingen bij de politie ergens anders vandaan zouden moeten komen. 'We hebben bijvoorbeeld al eens voorgesteld om het aantal grote evenementen die veel politie-inzet vergen te beperken, of om de organisatie ervoor te laten betalen.'

Minister OpsteltenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden