NIEUWSMONDKAPJES

Honderdduizenden onveilige mondkapjes teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zeshonderdduizend mondkapjes teruggehaald uit Nederlandse ziekenhuizen, omdat ze van inferieure kwaliteit zijn. De gezichtsmaskers beschermen de dragers niet goed tegen het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie na berichtgeving van de NOS.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het ministerie heeft de mondkapjes een week geleden besteld bij een fabrikant in China. De partij van 1,3 miljoen exemplaren blijkt niet te voldoen aan de Nederlandse kwaliteitsnormen. De mondkapjes sluiten niet goed om het gezicht, waardoor het coronavirus erlangs kan glippen. Ook de membranen in de kapjes die het virus moeten tegenhouden, doen volgens de bronnen die de NOS heeft geraadpleegd niet wat ze zouden moeten doen.

De mondkapjes waren bedoeld voor verplegend personeel en artsen die coronapatiënten behandelen en daarom een groot risico lopen besmet te raken. Hoeveel zorgmedewerkers de onveilige maskers hebben gedragen bij hun werk, is niet duidelijk. De woordvoerder van het ministerie zegt dat alle ondeugdelijke mondkapjes inmiddels zijn veiliggesteld.

Het euvel kwam aan het licht doordat een aantal ziekenhuizen de geleverde gezichtsbeschermers niet vertrouwde en ze liet testen door TNO. Die tests wezen uit dat de producten ondeugdelijk waren. Het ministerie zette de uitlevering stop nadat ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg de mondkapjes bij een test had afgekeurd. Op dat moment was bijna de helft van de ondeugdelijke spullen al aan de ziekenhuizen gedistribueerd.

Hoeveel de onbruikbare mondkapjes hebben gekost, weet de woordvoerder niet. Inmiddels heeft het ministerie nieuwe exemplaren aangeschaft bij een andere fabrikant. Volgens de woordvoerder is het erg moeilijk om beschermingsmateriaal van voldoende kwaliteit te bemachtigen, omdat de hele wereld daar nu op jaagt. ‘De concurrentie is moordend’, zegt hij. Mogelijk heeft de Chinese fabrikant uit winstbejag of onder grote productiedruk de kwaliteitsstandaarden laten versloffen. Elke nieuwe zending mondkapjes die binnenkomt zal extra goed getest worden, belooft het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden