Honderdduizenden de straat op tijdens Dag van de Arbeid

Honderdduizenden mensen in Azië en Europa hebben maandag op de Dag van de Arbeid betoogd voor de rechten van arbeiders. In veel landen, zoals de Filipijnen, Rusland en Duitsland, richtten de demonstranten zich ook tegen het beleid van de regering...

De autoriteiten op de Filipijnen schakelden vijfduizend agenten in om een herhaling van de rellen van vijf jaar geleden te voorkomen. Militairen en agenten kwamen toen in botsing met aanhangers van de afgezette president Joseph Estrada. Veel betogers eisten niet alleen hogere lonen en lagere brandstofprijzen, maar ook het aftreden van president Gloria Arroyo. Zij is de afgelopen tijd beschuldigd van fraude bij haar herverkiezing twee jaar geleden.

In de Indonesische hoofdstad Jakarta, waar ook strenge veiligheidsmaatregelen van kracht waren, zwaaiden duizenden demonstranten met vakbondsvlaggen. Zij eisten dat de regering haar voorstellen voor wijziging van de arbeidswet, die volgens hen nadelig voor werknemers zijn, intrekt.

De Turkse politie hield tientallen mensen aan die deelnamen aan demonstraties waarvoor de regering geen vergunning had verleend. De televisie liet zien hoe de oproerpolitie linkse demonstranten op het Taksim-plein in het hart van Istanbul hard aanpakte. In heel Turkije werden ongeveer 85 mensen aangehouden. Betogingen die wel waren toegestaan, trokken duizenden mensen.

In Rusland namen tienduizenden mensen deel aan demonstraties tegen het sociale beleid van president Poetin. Onder hen waren aanhangers van de communistische oppositie, maar ook leden van regeringspartij Verenigd Rusland. In Moskou noemde burgemeester Joeri Loesjkov het minimumloon van 1100 roebel (ongeveer 30 euro) per maand ‘een echte schande’. Anderen riepen Poetin op de inkomsten uit de export van olie en gas aan de noden van de bevolking te besteden.

Betogers in St. Petersburg droegen niet alleen portretten van de communistische leiders Lenin en Stalin, maar ook van dictator Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland. In dat land gingen ongeveer 1000 tegenstanders van de regering de straat op om de vrijlating van oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj te eisen. Die werd donderdag in Minsk aangehouden en kort daarop wegens verstoring van de openbare orde tot vijftien dagen cel veroordeeld.

Zoals elk jaar gingen in Duitsland honderdduizenden vakbondsleden de straat op. Tijdens de ongeveer vijfhonderd betogingen, waaraan volgens vakcentrale DGB ruim 500.000 mensen deelnamen, uitten sprekers kritiek op het economische en sociale beleid van de regering van christendemocraten en sociaaldemocraten. ‘Wij zullen niet lijdzaam toezien hoe beetje bij beetje het systeem van de ziekenfondsen wordt ontmanteld’, zei voorzitter Frank Bsirske van de bond voor overheidspersoneel ver.di in Berlijn. De leiders van de regeringscoalitie beraden zich maandagavond over de hervorming van de gezondheidszorg en de invoering van een belasting voor de rijken. Over beide onderwerpen zijn christendemocraten en sociaaldemocraten het met elkaar oneens.

De politie in Berlijn heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen om rellen zoals in de afgelopen jaren te voorkomen. Vooral in de wijk Kreuzberg, waar veel allochtonen en jongeren wonen, liep het de afgelopen jaren uit de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden